Wykonanie
Dziś prosty, ale bardzo efektowny przepis na
makaron w sosie z
sera pleśniowego z dodatkiem
fasolki szparagowej i
boczku. Danie powstało przypadkiem - miałam w lodówce sporo
fasolki, która prosiła się o zużycie i składniki na sos
serowy. Byliśmy trochę znudzeni
makaronem z ciężkim sosem, więc postanowiłam odświeżyć go trochę akcentem warzywnym a przy okazji zlikwidować mogące pojawić się wkrótce zagrożenie epidemiologiczne. Wyszło ślicznie i smacznie.

Składniki:100g
sera z niebieską pleśnią200 ml
śmietanki 12%300 g
zielonej fasolki szparagowej100 g
boczku dojrzewającegopół paczki penne pełnoziarnistego
gałka muszkatołowasól,
pieprzFasolkę obrać z końcówek, pokroić na kawałki o długości ok. 2-3 cm i ugotować w osolonej wodzie al dente.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu al dente .
Boczek pokroić na ok. 1 cm kawałki i podsmażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni. Kiedy będzie chrupiący, na patelnię wlać
śmietanę i dodać pokrojony na mniejsze kawałki
ser. Kiedy
ser się roztopi i sos zacznie gęstnieć, dodać
przyprawy i
fasolkę. Wymieszać dokładnie i pogotować 2-3 minuty żeby
fasolka nabrała smaku sosu, a następnie dodać
makaron i wymieszać.