Wykonanie
Dziś bardzo efektowny i elegancki sposób podawania
jajek na śniadanie -
jajka zapiekane w
szynce. Zazwyczaj w tygodniu nie przygotowuję śniadań - każda minuta snu rano jest cenna, musi wystarczyć
kawa w domu i
owoc lub
jogurt zjedzony już w pracy. Jednak czasem mam ochotę zacząć dzień czymś wyjątkowym. Wtedy przygotowuję dania takie jak to.Wbrew pozorom, przygotowanie tej potrawy nie jest trudniejsze i bardziej czasochłonne niż zrobienie omletu lub jajecznicy a przez chwilę można się poczuć jak na śniadaniu w dobrym hotelu :)Składniki na porcję dla 2 osób:

4
jajka8 plastrów
dojrzewającej szynkisuszony
tymianekgałązki świeżego
koperkusól,
pieprzmasłoKokilki wysmarować
masłem i szczelnie wyłożyć
szynką tak żeby utworzył się koszyczek (2 plastry na kokilkę), delikatnie posypać
tymiankiem. Plastry powinny być całe, jeśli będą poszarpane,
jajko może przez nie przeciec i przykleić się do kokilki. Do każdej kokilki wybić 1
jajko, posypać
tymiankiem,
sola i
pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni 20-25 minut (w zależności jak mocno ścięte
żółtko chcemy uzyskać). Po upieczeniu delikatnie przesunąć nożem po ściankach kokilki. Dzięki temu będzie można wyjąć koszyczek jeśli
szynka lub
jajko przywarły do ścianek naczynia. Złapać koszyczek z
szynki szczypcami i delikatnie wyjąć i przenieść na talerz. Udekorować
koperkiem, podawać z kromkami
pełnoziarnistego pieczywa i
masłem.