ßßß
4 jajka8 plastrów dojrzewającej szynkisuszony tymianekgałązki świeżego koperkusól, pieprzmasłoKokilki wysmarować masłem i szczelnie wyłożyć szynką tak żeby utworzył się koszyczek (2 plastry na kokilkę), delikatnie posypać tymiankiem. Plastry powinny być całe, jeśli będą poszarpane, jajko może przez nie przeciec i przykleić się do kokilki. Do każdej kokilki wybić 1 jajko, posypać tymiankiem, sola i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni 20-25 minut (w zależności jak mocno ścięte żółtko chcemy uzyskać). Po upieczeniu delikatnie przesunąć nożem po ściankach kokilki. Dzięki temu będzie można wyjąć koszyczek jeśli szynka lub jajko przywarły do ścianek naczynia. Złapać koszyczek z szynki szczypcami i delikatnie wyjąć i przenieść na talerz. Udekorować koperkiem, podawać z kromkami pełnoziarnistego pieczywa i masłem.