Wykonanie
Zeszły sezon minął na naszym blogu pod znakiem lemoniad. Wielką popularnością cieszyły się przepisy na klasyczną,
imbirową czy na arbuzadę lub lemoniadę lawendową . Największe wzięcia miała jednak - co nas cieszy - nasza propozycja dla cukrzyków - lemoniada słodzona
stewią . Dziś , po lemoniadzie z
truskawek, propozycja kolejnej lemoniady - sosnowej. Smak
syropu sosnowego kojarzy mi się z dzieciństwem i moim zdaniem można go łączyć z bardzo orzeźwiającymi
napojami, a nie tylko stosować w razie przeziębienia. Lemoniadę chciałem nieco zabarwić, jak widać na zdjęciu, chyba "troszkę" przeholowałem z zielonym
barwnikiem spożywczym :)Składniki na niecały 1 litr
napoju:sok wyciśnięty z 2
limoneksok wyciśnięty z 2
cytryn (łącznie ok. 180 ml)skórka starta z
limonki i połowy
cytryny4 łyżeczki
miodu spadziowego(lub więcej jeśli chcemy słodszy
napój)50 ml domowego
syropu sosnowegoszklanka
lodu (w kostkach)
woda niegazowana o neutralnym smaku do dopełnienia (mocno schłodzona)opcjonalnie: zielony
barwnik spożywczySok z cytryn i
limonek połączyć ze startą skórką. Dodać
miód oraz
syrop sosnowy i dokładnie wymieszać. Dodać odrobinę
barwnika spożywczego, jeżeli chce się uzyskać zielony kolor lemoniady. Zalać litrem
wody mineralnego. Odstawić do schłodzenia, podawać z kostkami
lodu.