Wykonanie
Zeszły sezon letni minął na naszym blogu pod znakiem lemoniad. Wielką popularnością cieszyły się przepisy na klasyczną,
imbirową czy na arbuzadę lub lemoniadę lawendową . Największe wzięcia miała jednak - co nas cieszy - nasza propozycja dla cukrzyków - lemoniada słodzona
stewią . Dziś , po lemoniadzie z
truskawek oraz sosnowej, czas na ostatnią propozycję przed końcem lata - lemoniadę różaną. Wystarczy mieszanka
syropu i
wody różanej i uzyskujemy niezwykle aromatyczny
napój. Tym razem udało mi się zręczniej poradzić sobie z
barwnikiem spożywczym :)Składniki na niecały 1 litr
napoju:sok wyciśnięty z 2
limoneksok wyciśnięty z 2
cytryn (łącznie ok. 180 ml)skórka starta z
limonki i połowy
cytrynydwie łyżki
syropu różanegodwie łyżki
wody różanejszklanka
lodu (w kostkach)
woda niegazowana o neutralnym smaku do dopełnienia (mocno schłodzona)opcjonalnie:
czerowny barwnik spożywczySok z cytryn i
limonek połączyć ze startą skórką. Dodać
wodę i
syrop różany i dokładnie wymieszać. Dodać odrobinę
barwnika spożywczego, jeżeli chce się uzyskać różowy kolor lemoniady. Zalać litrem
wody mineralnego. Odstawić do schłodzenia, podawać z kostkami
lodu.