Wykonanie
Swój pierwszy wpis poświęcę jednemu z klasycznych
drinków - mojito .W naszym przepisie użyliśmy
rumu Bacardi Superior - znanego większości jako
rum z nietoperzem. To klarowny, przejrzysty biały
rum o niepowtarzalnym smaku i subtelnym zapachu. Powstał w 1862 roku, a produkowany jest według tej samej receptury do dzisiaj.
Drink ten spopularyzował Ernest Hemingway, który pijał go w jednym z najsłynniejszych dziś barów świata - La Bodeguita del Medio w Hawanie.Na marginesie:
drink ten idealnie komponuje się z kreolskimi przepisami na
wieprzowinę, które może kiedyś pojawią się na naszym blogu :)Składniki:40 ml jasnego
rumu (u nas
Bacardi Superior)3 ćwiartki
limonkigarść liści
miętycukier trzcinowywoda gazowana
lódDo dużej szklanki (najlepiej typu collins) wrzucić 2 ćwiartki
limonki i
miętę. Ugnieść wszystko tłuczkiem barmańskim (
póki nie zdobyliśmy tego cuda korzystaliśmy z końcówki drewnianej łyżki :P) aż poczujemy wyraźny zapach
mięty.Dodać
cukier. Nie należy dodawać
cukru przed ubijaniem - w trakcie mieszania rozpuści się, jeżeli dodamy go od razu pochłonie zapach
limonki.Wszystko dopełnić dużą ilością
lodu.Do szklanki wlać
rum i
wodę gazowaną - lepiej unikać
wody wysokozmineralizowanej, ponieważ posiada zazwyczaj własny smak, który dominuje w
drinku.Wszystko dobrze zamieszać długą łyżką lub dodać do
drinka mieszadełko.Szklankę udekorować pozostałą ćwiartką
limonki.Salud!