ßßß Cookit - przepis na Mojito (klasyczne)

Mojito (klasyczne)

nazwa

Wykonanie

Swój pierwszy wpis poświęcę jednemu z klasycznych drinków - mojito .
W naszym przepisie użyliśmy rumu Bacardi Superior - znanego większości jako rum z nietoperzem. To klarowny, przejrzysty biały rum o niepowtarzalnym smaku i subtelnym zapachu. Powstał w 1862 roku, a produkowany jest według tej samej receptury do dzisiaj.
Drink ten spopularyzował Ernest Hemingway, który pijał go w jednym z najsłynniejszych dziś barów świata - La Bodeguita del Medio w Hawanie.
Na marginesie: drink ten idealnie komponuje się z kreolskimi przepisami na wieprzowinę, które może kiedyś pojawią się na naszym blogu :)
Składniki:
40 ml jasnego rumu (u nas Bacardi Superior)
3 ćwiartki limonki
garść liści mięty
cukier trzcinowy
woda gazowana
lód
Do dużej szklanki (najlepiej typu collins) wrzucić 2 ćwiartki limonki i miętę. Ugnieść wszystko tłuczkiem barmańskim (póki nie zdobyliśmy tego cuda korzystaliśmy z końcówki drewnianej łyżki :P) aż poczujemy wyraźny zapach mięty.
Dodać cukier. Nie należy dodawać cukru przed ubijaniem - w trakcie mieszania rozpuści się, jeżeli dodamy go od razu pochłonie zapach limonki.
Wszystko dopełnić dużą ilością lodu.
Do szklanki wlać rum i wodę gazowaną - lepiej unikać wody wysokozmineralizowanej, ponieważ posiada zazwyczaj własny smak, który dominuje w drinku.
Wszystko dobrze zamieszać długą łyżką lub dodać do drinka mieszadełko.
Szklankę udekorować pozostałą ćwiartką limonki.
Salud!
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2012/10/mojito-klasyczne.html