Wykonanie
Przepisów na "naprawdę dobre mojito" jest setki. Mój przepis jest o tyle dobry, że jest mój i przyrządzone według niego mojito smakuje mi. Byłoby niezwykłym, gdybym mógł zaserwować moje mojito Hemingway`owi i gdyby on powiedział, że mu smakuje, ale nie da rady...Potrzebne są:biały
rum bacardicukier trzcinowymiętalimonkalódwodaJa robię to tak:Do szklanki ok. 200 ml wsypuję ok. 1,5 łyżeczki
cukru trzcinowego i zalewam go odrobiną wrzątku (w zimnej słabo się rozpuszcza) nucąc "Chan Chan" z repertuaru Buena Vista Social Club. Tego wrzątku to tak niewiele, żeby tylko się
cukier rozpuścił. A on twardy jest, nie buraczany.Do tego wrzucam liście
mięty. Na zdjęciu nie widać, ale dość sporo. Tak, powiedzmy garść. Wkrajam lub wciskam
limonkę. Starą
limonkę lepiej wcisnąć, chociaż w
sumie to może bez różnicy. Chojnie tak tej
limonki.Następnie wrzucam
lodu tak gdzieś do ok. 1/2 szklanki i zalewam resztę
rumem (chojnie). Całość należy dobrze przemieszać, usiąść wygodnie na kanapie, podłożyć pod nogi podnóżek, pod plecy poduszkę i sączyć powoli. Można umilić sobie jakimś zacnym filmem albo muzyczką.
Drink zapewnia dobry sen.