Wykonanie
Po okazjonalnej malinowej wersji, propozycji o smaku
owocu granatu oraz wersji sorbetowej dziś powrót do "korzeni" mojito. Dla mnie w tym
drinku najważniejsza jest miętowość - a
czemu nie mogłoby być jej nieco więcej niż zwykle ;) Poniżej zatem propozycja nieco odświeżonej klasycznej wersji najbardziej rozpoznawalnego kubańskiego
drinka ;)Składniki:30 ml jasnego
rumu (u nas
Bacardi Superior)15 ml
likieru miętowego2 ćwiartki
limonkigarść liści
miętywoda gazowanadrobno kruszony
lódDo dużej szklanki wrzucać na zmianę
limonkę, liście
mięty i pokruszony
lód. Wlać
rum i
likier miętowy. Całość dopełnić
wodą gazowaną - lepiej unikać
wody wysokozmineralizowanej, ponieważ posiada zazwyczaj własny smak, który dominuje w
drinku.Wszystko dobrze zamieszać długą łyżką lub dodać do
drinka mieszadełko.Salud!