ßßß Cookit - przepis na Mojito podwójnie miętowe

Mojito podwójnie miętowe

nazwa

Wykonanie

Po okazjonalnej malinowej wersji, propozycji o smaku owocu granatu oraz wersji sorbetowej dziś powrót do "korzeni" mojito. Dla mnie w tym drinku najważniejsza jest miętowość - a czemu nie mogłoby być jej nieco więcej niż zwykle ;) Poniżej zatem propozycja nieco odświeżonej klasycznej wersji najbardziej rozpoznawalnego kubańskiego drinka ;)
Składniki:
30 ml jasnego rumu (u nas Bacardi Superior)
15 ml likieru miętowego
2 ćwiartki limonki
garść liści mięty
woda gazowana
drobno kruszony lód
Do dużej szklanki wrzucać na zmianę limonkę, liście mięty i pokruszony lód. Wlać rum i likier miętowy. Całość dopełnić wodą gazowaną - lepiej unikać wody wysokozmineralizowanej, ponieważ posiada zazwyczaj własny smak, który dominuje w drinku.
Wszystko dobrze zamieszać długą łyżką lub dodać do drinka mieszadełko.
Salud!
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2014/03/mojito-podwojnie-mietowe.html