Wykonanie
Po okazjonalnej malinowej wersji, dzisiaj propozycja o smaku
owocu granatu, zaprawiona grenadyną (w wypadku wykorzystania
syropu o smaku grenadyny należy dać więcj
owocu). Nie należy dodawać do
drinka już
cukru, ani
syropu cukrowego.Składniki:40 ml jasnego
rumu (u nas
Bacardi Superior)40 ml grenadyny4 ósemki
limonkigarść liści
miętyćwiartka dużego
granatuwoda gazowanadrobno kruszony
lódDo dużej szklanki (najlepiej typu collins) wrzucać na zmianę
limonkę, cząstki
grantu, liście
mięty i
lód. Wlać
rum i grenadynę. Całość dopełnić
wodą gazowaną - lepiej unikać
wody wysokozmineralizowanej, ponieważ posiada zazwyczaj własny smak, który dominuje w
drinku.Wszystko dobrze zamieszać długą łyżką lub dodać do
drinka mieszadełko.Cząstki
granatu, gdy wymacerują się w
alkoholu, można wyjeść ze szklanki ;)Salud!