A dziś świętujemy, Alastorowi udała się ważna rzecz :) Z tej okazji tarteletki czekoladowe z likierem pomarańczowym.Składniki:Kruche ciasto:250 g mąki pszennej (typ 500)100 g zimnego masła100 g białego cukru1 jajkoNadzienie:100 g gorzkiej czekolady1 jajko4 łyżki śmietany 12%1 łyżka cukru waniliowego1 łyżka likieru pomarańczowego (np. cointreau)3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowejSkładniki ciasta umieścić w robocie kuchennym i na wysokich obrotach zagnieść ciasto. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopnie. Foremki wysmarować masłem, można dodatkowo wysypać mąką i wylepić ciastem. Wstawić do piekarnika i piec aż będą złotobrązowe. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, połączyć z cukrem, śmietanką i rozmąconym jajkiem, kiedy ostygnie dodać skórkę pomarańczową i likier. Wymieszać i rozłożyć na podpieczonym cieście. Wstawić do piekarnika i piec aż nadzienie się zetnie (ok. 10-15 minut). Upieczone tarteletki wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.