Karaiby to kraina kontrastów. Do mięsa często dodaje się słodkie owoce w postaci sals i sosów. Natomiast desery często mają pikantny posmak. Jak poniższy. Moim zdaniem to świetna baza i będę eksperymentował dalej z innymi smakami tego deseru :)Składniki (na dwie duże porcje):150 ml śmietany-kremówki15 g cukru30 ml białego rumu4 kawałki imbiru kandyzowanegołyżeczka syropuimbirowegoszczypta mielonego imbiruszczypta gałki muszkatałowejłyżeczka skórki z limonkiłyżeczka soku z limonkiciasteczkaimbiroweŚmietanę z cukrem ubić na bardzo gęsto. Dwa kawałki imbiru drobno posiekać. Ostrożnie nalać rum, syrop, dodać imbir kandyzowany, przyprawy sok i skórkę z limonki. Jeszcze raz zmiksować, aby składniki się połączyły. Przelać do 4 szklanek, udekorować pozostałym kandyzowanym imbirem i schładzać przez conajmniej godzinę w lodówce. Podawać z ciasteczkami imbirowymi.Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy "