Wykonanie
W końcu jest sezon
figowy. Uwielbiam
świeże figi, więc kiedy udało mi się kupić ładne i dojrzałe, postanowiłem zrobić
sałatkę na sposób włoski (i oczywiście dałem sporo więcej fig, niż było w przepisie wyjściowym, równie dobrze można liczyć 2
figi na osobę). Wbrew pozorom, jest całkiem sycąca, a sos nadaje się do maczania
pieczywa.
Sałatka pięknie prezentuje się na półmisku, ale można też od razu przygotować indywidualne porcje.Skł a dniki na porcję dla 2 osób:200 g
rukoli6 fig6 plastrów
szynki parmeńskiejłyżka
orzeszków piniowychSos:2 łyżki
oliwy2 łyżki
soku pomarańczowegołyżka
miodułyżeczka
octu balsamicznegopłatkowe chillipieprzDo podania:
bagietka lub ciabattaPodane składniki umieścić w słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć aż do uzyskania jednolitego sosu, odstawić.
Rukolę i
figi umyć i osuszyć.
Figi pokroić w ćwiartki, a plastry
szynki na połówki i zwinąć w ruloniki.
Rukolę ułożyć na półmisku, na niej ułożyć
figi i
szynkę, posypać piniolami i polać sosem, podawać z
bagietką lub ciabattą.