Wykonanie
Bez polevki nie ma porządnego czeskiego obiadu. Zawsze w karcie dla Polaka najbardziej zwracająca uwagę jest rajská polévka. Pod tą dość oryginalną dla nas nazwą kryje się zupa pomidorowa, od rajče-
pomidor. Dziś propozycja szybkiej czeskiej pomidorówki z kluseczkami z grysiku.Składniki:litr
bulionu600 ml
przecieru pomidorowegodwa roztarte w moździerzu
goździkisłodka papryka100 g grysiku
jajkosól i
pieprzZagotować
bulion. Zalać przecierem. Dodać mielone
goździki. Gotować kwadrans po czym doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
słodką papryką. Do szklanki wbić
jajko i roztrzepać. Dodać grysik i wymieszać. Dolać
wody, aby uzyskać lekkie ciasto. Doprawić
solą. Na gotującą się zupę cienką strugą wlewać ciasto (mieszając bardzo delikatnie). Za pomocą łyżki odgarniać wypływające na powierzchnię kluski. Zagotować i podawać gorące.