ßßß
Składniki:4 kotlety schabowe o grubości ok 1,5 cm2 cebule2 ząbki czosnkuszklanka soku jabłkowego4 ziarna ziela angielskiego1 listek laurowyolejsól, cukier, pieprzPrzygotowanie:Cebulę umyć i pokroić w półplastry. Schab umyć i osuszyć.Olej rozgrzać na patelni. Każdy kotlet obsmażyć z obu stron, na złoto-brązowy kolor. Odłożyć na talerz. Na patelnię po smażeniu mięsa włożyć cebulę, posolić (cebula w rezultacie powinna być odrobinę za słona, ponieważ nie solimy schabu) i dodać szczyptę cukru. Wymieszać i smażyć, aż się skarmelizuje. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięty czosnek oraz pieprz.W garnku do pieczenia lub żaroodpornym naczyniu z pokrywką, położyć na spód połowę cebuli, następnie kotlety i znów cebulę. Włożyć ziele i listek laurowy, całość zalać sokiem z jabłek. Przykryć pokrywką i piec w temp. 200 C ok 40 minut.Smacznego :)