Wykonanie
Bardzo lubię dania, które wymagają niewielkiego wkładu pracy, smakują wspaniale i nadają się do odgrzania, nie tracąc na jakości. Takim daniem jest proponowany dziś pieczony
schab. Idealnie miękkie kawałki
mięsa w perfekcyjnej kompozycji smakowej. Szybko i pysznie.
Składniki:4 kotlety
schabowe o grubości ok 1,5 cm2
cebule2 ząbki
czosnkuszklanka
soku jabłkowego4 ziarna
ziela angielskiego1
listek laurowyolejsól,
cukier,
pieprzPrzygotowanie:
Cebulę umyć i pokroić w półplastry.
Schab umyć i osuszyć.
Olej rozgrzać na patelni. Każdy kotlet obsmażyć z obu stron, na złoto-brązowy kolor. Odłożyć na talerz. Na patelnię po smażeniu
mięsa włożyć
cebulę, posolić (
cebula w rezultacie powinna być odrobinę za słona, ponieważ nie solimy
schabu) i dodać szczyptę
cukru. Wymieszać i smażyć, aż się skarmelizuje. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięty
czosnek oraz
pieprz.W garnku do pieczenia lub żaroodpornym naczyniu z pokrywką, położyć na spód połowę
cebuli, następnie kotlety i znów
cebulę. Włożyć ziele i
listek laurowy, całość zalać
sokiem z
jabłek. Przykryć pokrywką i piec w temp. 200 C ok 40 minut.Smacznego :)