ßßß Cookit - przepis na Banoffee pie - banany na karmelu

Banoffee pie - banany na karmelu

nazwa

Wykonanie

Nie będzie kłamstwem, że jedynie zdrowy rozsądek trzyma mnie przed tym, aby objadać się takim smakołykiem bez przerwy. Takie połączenie smaków jest wręcz uzależniające. A jeśli dodam, że robi się je całkiem szybko to nie pozostaje mi nic innego, jak tylko opublikować przepis i wierzyć, że w swym łakomstwie nie będę sama :)
Zapraszam na banoffee, ciasto w którym królują karmel i banany a całość otula warstwa kremu z bitej śmietany.
Składniki:
125g ciastek typu degistive
40g masła
4 banany
1 i 1/2 szkl kremówki
2 łyżki masła
szczypta soli morskiej
2/3 szkl brązowego cukru
2 łyżki syropu cukrowego (np golden syrup lub syropu kukurydzianego)
2 łyżki wody
sok z cytryny
2 łyżki serka mascarpone
wiórki z czekolady
Przygotowanie:
Ciasteczka zemleć na drobną mąkę. Dodać miękkie masło i wymieszać, aby połączyło się ze zmielonymi ciasteczkami. Wysypać na okrągłą formę (ok 20cm szerokości) i ubić delikatnie ręką, tworząc zwarty spód.
Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Pół szklanki śmietany zagotować z masłem i solą. Odstawić jak tylko śmietana zacznie się unosić.
Cukier wsypać na patelnię, dodać wodę i syrop. Podgrzewać do uzyskania lekkiego karmelu, następnie wlać śmietanę z masłem i solą. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa stanie się gęsta (ok 10 minut). Zdjąć z palnika i odrobinę przestudzić.
Dwa banany rozgnieść widelcem, dodać masę karmelową i wymieszać. Przelać na spód z ciastek i równomiernie rozłożyć łyżką.
Pozostałe banany pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny, aby nie zrobiły się ciemne. Ułożyć na masie karmelowej i odstawić do lodówki.
Szklankę śmietany wymieszać z serkiem mascarpone, następnie ubić trzepaczką na gęstą masę.
Przełożyć na wierzch ciasta i posypać wiórkami z czekolady. Przykryć delikatnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny (a najlepiej całą noc, wtedy składniki mocno się zwiążą i ciasto będzie bardziej zwarte).
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2013/05/banoffee-pie-banany-na-karmelu.html