Wykonanie
Nie będzie kłamstwem, że jedynie zdrowy rozsądek trzyma mnie przed tym, aby objadać się takim smakołykiem bez przerwy. Takie połączenie smaków jest wręcz uzależniające. A jeśli dodam, że robi się je całkiem szybko to nie pozostaje mi nic innego, jak tylko opublikować przepis i wierzyć, że w swym łakomstwie nie
będę sama :)Zapraszam na banoffee, ciasto w którym królują karmel i
banany a całość otula warstwa kremu z
bitej śmietany.
Składniki:125g
ciastek typu degistive40g
masła4
banany1 i 1/2 szkl kremówki2 łyżki
masłaszczypta
soli morskiej2/3 szkl
brązowego cukru2 łyżki
syropu cukrowego (np golden
syrup lub
syropu kukurydzianego)2 łyżki
wodysok z cytryny2 łyżki
serka mascarponewiórki z
czekoladyPrzygotowanie:
Ciasteczka zemleć na drobną
mąkę. Dodać miękkie
masło i wymieszać, aby połączyło się ze zmielonymi
ciasteczkami. Wysypać na okrągłą formę (ok 20cm szerokości) i ubić delikatnie ręką, tworząc zwarty spód.Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.Pół szklanki
śmietany zagotować z
masłem i
solą. Odstawić jak tylko
śmietana zacznie się unosić.
Cukier wsypać na patelnię, dodać
wodę i
syrop. Podgrzewać do uzyskania lekkiego karmelu, następnie wlać
śmietanę z
masłem i
solą. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa stanie się gęsta (ok 10 minut). Zdjąć z palnika i odrobinę przestudzić.Dwa
banany rozgnieść widelcem, dodać masę karmelową i wymieszać. Przelać na spód z
ciastek i równomiernie rozłożyć łyżką.Pozostałe
banany pokroić w plastry i skropić
sokiem z cytryny, aby nie zrobiły się ciemne. Ułożyć na
masie karmelowej i odstawić do lodówki.Szklankę
śmietany wymieszać z
serkiem mascarpone, następnie ubić trzepaczką na gęstą masę.Przełożyć na wierzch ciasta i posypać wiórkami z
czekolady. Przykryć delikatnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny (a najlepiej całą noc, wtedy składniki mocno się zwiążą i ciasto będzie bardziej zwarte).Smacznego :)