ßßß
Składniki:125g ciastek typu degistive40g masła4 banany1 i 1/2 szkl kremówki2 łyżki masłaszczypta soli morskiej2/3 szkl brązowego cukru2 łyżki syropu cukrowego (np golden syrup lub syropu kukurydzianego)2 łyżki wodysok z cytryny2 łyżki serka mascarponewiórki z czekoladyPrzygotowanie:Ciasteczka zemleć na drobną mąkę. Dodać miękkie masło i wymieszać, aby połączyło się ze zmielonymi ciasteczkami. Wysypać na okrągłą formę (ok 20cm szerokości) i ubić delikatnie ręką, tworząc zwarty spód.Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.Pół szklanki śmietany zagotować z masłem i solą. Odstawić jak tylko śmietana zacznie się unosić.Cukier wsypać na patelnię, dodać wodę i syrop. Podgrzewać do uzyskania lekkiego karmelu, następnie wlać śmietanę z masłem i solą. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa stanie się gęsta (ok 10 minut). Zdjąć z palnika i odrobinę przestudzić.Dwa banany rozgnieść widelcem, dodać masę karmelową i wymieszać. Przelać na spód z ciastek i równomiernie rozłożyć łyżką.Pozostałe banany pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny, aby nie zrobiły się ciemne. Ułożyć na masie karmelowej i odstawić do lodówki.Szklankę śmietany wymieszać z serkiem mascarpone, następnie ubić trzepaczką na gęstą masę.Przełożyć na wierzch ciasta i posypać wiórkami z czekolady. Przykryć delikatnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny (a najlepiej całą noc, wtedy składniki mocno się zwiążą i ciasto będzie bardziej zwarte).Smacznego :)