Wykonanie
Zgodzicie się pewnie ze mną, że
banany i karmel zawsze idą w parze i jest to para dosyć dobrze dobrana, o ile nie idealnie. Karmel i
słodycz bananów świetnie ze sobą grają i chyba wszyscy ten smak znają. Ja jednak do słodkiego karmelu dorzuciłem szczyptę
soli i powstało coś niesamowicie ciekawego i równie smacznego. Ktoś chętny?składniki:2 duże
banany (najlepiej zielone)120 g
brązowego cukru1 łyżka
masła2 łyżki
wodyszczypta
soliCukier oraz
wodę umieścić na patelni i podgrzewać na niewielkim ogniu doprowadzając do wrzenia. Do gotującego się
syropu dodać
sól oraz
masło i energicznie mieszać rózgą do połączenia składników. Na gotującą się miksturę ułożyć
banany pokrojone wzdłuż i smażyć ok 2 minuty z każdej strony. Podawać z
lodami i
syropem czekoladowym.Smacznego! :)