Wykonanie
Witam i przepraszam, że tak dłuuuugo nie byłam. Wybaczcie. Jestem już i nadrabiam.
Mogę wam obiecać, że piekłam bardzooooo dużo przez ten czas i
będę dodawać jedzonko tutaj na blogu ;)Polecam wam coś akurat na jutro, na Sylwestra.
Bakaliowe maślane kąski, mogą być polane
czekoladą ;) i posypane
orzechami. Naprawdę, pyszne !


1 ½ kostki
margaryny Kasi1kg
mąki,2 łyżeczki
soli,400g
cukru,½
aromatu waniliowego,tabliczka
czekolady 60% cacao,120g posiekanych
bakalii,Przygotowanie:

Zimną
margarynę Kasię kroimy w kostkę i wrzucamy do
mąki wymieszanej z
solą,
cukrem i
aromatem waniliowym.Zagniatamy ciasto by było elastyczne, może delikatnie się lepić. Formujemy kulę i wkładamy na 1h do lodówki.
Bakalie kroimy ( rodzinki,
daktyle), a wszystkie
orzechy wkładamy do woreczka i tłuczemy tłuczkiem.Po wyciągnięciu ciasta dokładamy do niego rozdrobnione
bakalie, wałkujemy i tniemy na prostokąciki obojętnej wielkości.Pieczemy przez 30 minut w 160’C na złoty kolor. Po przestygnięciu rozpuszczamy
czekoladę i polewamy po każdym ciastu, na brzegach więcej i posypujemy
bakaliami. Dajemy do ostygnięcia
czekolady i możemy
potem już jeść. Życzę smacznego