ßßß Cookit - przepis na Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku

nazwa

Wykonanie

Naleśniki po meksykańsku to potrawa, którą jakiś czas temu poczęstowała mnie szwagierka. Strasznie mi to smakowało, a co ciekawe, dzieciom również. Więc zrobiłam.
Składniki na 2-3 osoby:
- nadzienie naleśnikowe:
- 1 słoik sosu meksykańskiego (lub jakiegokolwiek słodko-kwaśnego),
- 0,5 kg mięsa mielonego (może być dowolne, ja użyłam wieprzowo-wołowe),
- 10 dag żółtego sera startego na grubych oczkach.
sos beszamelowy:
- 2 łyżki stołowe masła,
- 2 łyżki stołowe mąki,
- 1 szklanka mleka,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso (ja dodałam troszkę soli, ale nie trzeba przyprawiać). Po chwili dodać sos ze słoika i chwilkę pogotować. Jeśli całość jest mocno wodnista to odparować trochę, żeby farsz nie wypływał z naleśników. A jeśli macie w pobliżu jakieś resztki pomidorów czy ananasa, to też można śmiało wkroić.
Osobno w tym samym czasie robimy naleśniki. Najlepiej zrobić je cienkie i dosyć duże. Gotowe nadzienie nakładamy na naleśniki i zawijamy. Takie naleśniki układamy ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
W osobnym garnuszku przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, aż powstanie gładka masa. Następnie dolewamy po trochu mleka i mieszamy, aż znów będzie gładka masa. I tak na zmianę dolewamy mleko i mieszamy.
Naleśniki w naczyniu żaroodpornym polewamy sosem beszamelowym i wstawiamy do piekarnika na ok. 150 °C, ale nie na bardzo długo, bo boki naleśników lubią się przypiekać w brązową skorupkę :) Tuż przed wyjęciem posypać żółtym serem.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/04/nalesniki-po-meksykansku.html