Wykonanie
Naleśniki po meksykańsku to potrawa, którą jakiś czas temu poczęstowała mnie szwagierka. Strasznie mi to smakowało, a co ciekawe, dzieciom również. Więc zrobiłam.
Składniki na 2-3 osoby:- nadzienie naleśnikowe:- 1 słoik
sosu meksykańskiego (lub jakiegokolwiek słodko-kwaśnego),- 0,5 kg
mięsa mielonego (może być dowolne, ja użyłam wieprzowo-wołowe),- 10 dag
żółtego sera startego na grubych oczkach.
sos beszamelowy:- 2 łyżki stołowe
masła,- 2 łyżki stołowe
mąki,- 1 szklanka
mleka,-
sól i
pieprz do smaku.Sposób wykonania:Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju i podsmażamy
mięso (ja dodałam troszkę
soli, ale nie trzeba przyprawiać). Po chwili dodać sos ze słoika i chwilkę pogotować. Jeśli całość jest mocno wodnista to odparować trochę, żeby farsz nie wypływał z naleśników. A jeśli macie w pobliżu jakieś resztki
pomidorów czy
ananasa, to też można śmiało wkroić.Osobno w tym samym czasie robimy naleśniki. Najlepiej zrobić je cienkie i dosyć duże. Gotowe nadzienie nakładamy na naleśniki i zawijamy. Takie naleśniki układamy ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym.W osobnym garnuszku przygotowujemy
sos beszamelowy: rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę i cały czas mieszamy, aż powstanie gładka masa. Następnie dolewamy po trochu
mleka i mieszamy, aż znów będzie gładka masa. I tak na zmianę dolewamy
mleko i mieszamy.Naleśniki w naczyniu żaroodpornym polewamy
sosem beszamelowym i wstawiamy do piekarnika na ok. 150 °C, ale nie na bardzo długo, bo boki naleśników lubią się przypiekać w brązową skorupkę :) Tuż przed wyjęciem posypać
żółtym serem.