ßßß
Składniki:- 300 g mąki pszennej razowej typ 2000,- 200 g mąki żytniej razowej typ 2000,- 200 g maki pszennej typ 500,- 50 g otrębów orkiszowych,- 500 ml wody (równie dobrze może być jogurt lub mleko) w temperaturze ok. 35°C,- 9 g drożdży suszonych,- 1,5 łyżeczki soli,- pestki dyni, słonecznik, siemię lniane.Sposób wykonania:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i bardzo dokładnie wyrabiamy ok. 10 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie szykujemy sobie podłużną formę, która smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, ponownie je ugniatamy, nadajemy mu podłużny kształt i wkładamy do formy (długości ok. 30 cm). Znów przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia ok. 40 minut.Nagrzewamy piekarnik do temperatury 210°C. Chleb delikatnie moczymy pędzelkiem i posypujemy jeszcze pestkami dynii. Ciasto wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie skręcamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik, a chleb trzymamy w nim jeszcze przez 5 minut. Chleb wyjmujemy i smarujemy lekko wodą, by skórka była chrupiąca.