Wykonanie
Przepis na ten jabłecznik dostałam wiele lat temu od przyjaciółki. Pod taką nazwą zapisałam go sobie w zeszycie, gdyż mocno kojarzyła się z jej nazwiskiem. Przepis jest o tyle ciekawy, że jest prosty. Po prostu wrzucamy składniki do miski i mieszamy. I do tego nie znam osoby, której ten jabłecznik by nie smakował.

Składniki:- 4
jaja,- 1
margaryna 250 g,- 2 szklanki
cukru,- 1
cukier waniliowy,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 3 szklanki
mąki,- 4 łyżki kwaśnej
śmietany,-
mus jabłkowy (duży słoik lub można zrobić samemu).Sposób wykonania:
Cukier ucieramy z
jajkami, po czym po kawałku dodajemy
margarynę. Wsypujemy
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia i po jednej szklance
mąki na przemian z łyżką kwaśnej
śmietany. Mieszamy bardzo dokładnie i dość długo. 2/3 ciasta wykładamy na prostokątną blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną
mąką (ciasta jest dość dużo, więc ja używam formy o wymiarach 24 x 40 cm). Na ciasto równomiernie rozkładamy masę
jabłkową, a na nią ostrożnie pozostałą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 35-45 minut.


I przypominam o konkursie z nagrodami. Tylko do czwartku!http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/08/zapraszam-na-konkurs-z-nagrodami.htmlPrzepis dodaję do akcji: