Wykonanie

Robiona na
mleku skondensowanym. Nie wiem czy w tej wersji może jeszcze zachować oryginalną nazwę, wyraźnie sugerującą użycie
śmietany.... ja akurat
śmietany nie miałam, a otwarte
mleko skondensowane prosiło się o zużycie. Deser wyszedł przepyszny, więc czy nazwa jest ważna? ;)Made with condensed milk. I don't know if I can still call it "panna cotta" which clearly suggests using cream... however, I didn't have cream and opened condensed milk begged for being eaten. Desser apeared to be delicious, so who cares about the name? ;)-300 ml
mleka skondensowanego / 10oz condensed milk-2,5 łyżeczki
żelatyny / 2.5 tsp gelatin-5 tabletek słodziku /25 g cukru/ 1 . 5 Tbls sugar or sweetener-2 łyżki
białego wina / 2 Tbls white
wine-odrobina
mleka / a little bit of milk-2 krople aromatu/ekstraktu
waniliowego / two dashes od vanillla extract-dowolne
owoce / fruit
Żelatyne rozpuścić w odrobinie
mleka, dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
Mleko skondensowane zagotować( jeśli w wersji z
cukrem zamiast słodziku, to na tym etapie dodać
cukier), dodać
białe wino, aromat i rozpuszczoną
żelatynę. Dokładnie wymieszać i pogotować przez chwilę. Ściągnąć z ognia, dodać słodzik, wymieszać. Przełożyć do mieczek, schłodzić kilka godzin. Podawać z
owocowym sosemDisolve gelatin in milk, combine well. Heat condensed milk until boiled ( if you
make it with sugar add it), add
wine, vanilla extract and disolved gelatin. Stir for a while. Remove from the stove, add sweetener( if you didn't add sugar), combine well. Put into bowls and refridgarate for few hours.
Serve with fruit or fruit sauce.