ßßß Cookit - przepis na " Panna cotta" z mlekiem skondensowanym / "Panna cotta" with condenseed milk

" Panna cotta" z mlekiem skondensowanym / "Panna cotta" with condenseed milk

nazwa

Wykonanie

Robiona na mleku skondensowanym. Nie wiem czy w tej wersji może jeszcze zachować oryginalną nazwę, wyraźnie sugerującą użycie śmietany.... ja akurat śmietany nie miałam, a otwarte mleko skondensowane prosiło się o zużycie. Deser wyszedł przepyszny, więc czy nazwa jest ważna? ;)
Made with condensed milk. I don't know if I can still call it "panna cotta" which clearly suggests using cream... however, I didn't have cream and opened condensed milk begged for being eaten. Desser apeared to be delicious, so who cares about the name? ;)
-300 ml mleka skondensowanego / 10oz condensed milk
-2,5 łyżeczki żelatyny / 2.5 tsp gelatin
-5 tabletek słodziku /25 g cukru/ 1 . 5 Tbls sugar or sweetener
-2 łyżki białego wina / 2 Tbls white wine
-odrobina mleka / a little bit of milk
-2 krople aromatu/ekstraktu waniliowego / two dashes od vanillla extract
-dowolne owoce / fruit
Żelatyne rozpuścić w odrobinie mleka, dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Mleko skondensowane zagotować( jeśli w wersji z cukrem zamiast słodziku, to na tym etapie dodać cukier), dodać białe wino, aromat i rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać i pogotować przez chwilę. Ściągnąć z ognia, dodać słodzik, wymieszać. Przełożyć do mieczek, schłodzić kilka godzin. Podawać z owocowym sosem
Disolve gelatin in milk, combine well. Heat condensed milk until boiled ( if you make it with sugar add it), add wine, vanilla extract and disolved gelatin. Stir for a while. Remove from the stove, add sweetener( if you didn't add sugar), combine well. Put into bowls and refridgarate for few hours. Serve with fruit or fruit sauce.
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2012/09/nieco-inna-panna-cotta.html