ßßß Cookit - przepis na Pistacjowe "tiramisu" z truskawkami/ pistachio "tiramisu" with strawberries

Pistacjowe "tiramisu" z truskawkami/ pistachio "tiramisu" with strawberries

nazwa

Wykonanie

Czyli jak dobrze odgadła Capacitier - deser z dodatkiem solonych pistacji. Można to nazwać dość luźną wariacją na temat Tiramisu. BARDZO luźną, bo nie ma tu ani kawy, ani amaretto. Jest za to serek mascarpone i biszkopty. Więc może zostawmy Tiramisu w spokoju i niech będzie po prostu deser. Jeden z lepszych jakie zrobiłam- aksamitny, słodki oraz rozpływający się z ustach krem przełamywany jest lekko słonym smakiem pistacji i orzeźwiającymi truskawkami. Ja przygotowałam na poranek z okazji Dnia Matki, może warto pomyśleć o podobnym z okazji zbliżającego się ( nie wiem dlaczego rzadziej obchodzonego) Dnia Ojca? :)
Składniki( 3-4 porcje)
-opakowanie(250 g) serka mascaropne
-2 żółtka
-1 białko
-ok. 30 g obranych pistacji
-cukier/miód/słodzik do smaku
-kilka podłużnych biszkoptów
-truskawki
Żółtka ubić aż staną się puszyste, dosłodzić, dodać mascarpone i zmielone pistacje( można to zrobić mikserem, nie muszą mieć konsystencji kremu, wystarczy że będą drobne), delikatnie zmiksować. W osobnym naczyniu ubić białko na sztywną pianę, delikatnie wmieszać masę z mascarpone.
W pucharkach ułożyć warstwę pokrojonych truskawek, na to kawałki biszkoptów, potem krem.. Kolejną warstwę biszkoptów, krem i na górę znów truskawki. Odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły, a biszkopty zmiękły.
English Version
Ingredients( 3-4 servings)
- 8 oz. mascarpone cheese
-2 egg yolks
-1 egg white
-3 Tbls pistachios
-sugar/honey/sweetener to taste
-few sponge fingers
-starawberries
Whisk egg yolks, add sugar(/honey/sweetener) milled pistachios and mascarpone cheese and combine until smooth
Whisk egg white and add mascarpone mixture. Combine genlty.
In dessert glasses place some strawberries at the bottom, than pieces of sponge finger, than half of the creamy mixture. Again sponge fingers, than the rest of mixture and strawberries at the top. Serve chilled.
Przypominam też o śledzeniu bloga za pomocą Bloglovin'
Follow my blog with Bloglovin
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2013/06/truskawki-orazzielen-i-sol.html