Wykonanie
Czyli jak dobrze odgadła Capacitier - deser z dodatkiem solonych
pistacji. Można to nazwać dość luźną wariacją na temat Tiramisu. BARDZO luźną, bo nie ma tu ani
kawy, ani
amaretto. Jest za to
serek mascarpone i
biszkopty. Więc może zostawmy Tiramisu w spokoju i niech będzie po prostu deser. Jeden z lepszych jakie zrobiłam- aksamitny, słodki oraz rozpływający się z ustach krem przełamywany jest lekko słonym smakiem
pistacji i orzeźwiającymi
truskawkami. Ja przygotowałam na poranek z okazji Dnia
Matki, może warto pomyśleć o podobnym z okazji zbliżającego się ( nie wiem dlaczego rzadziej obchodzonego) Dnia Ojca? :)Składniki( 3-4 porcje)-opakowanie(250 g)
serka mascaropne-2
żółtka-1
białko-ok. 30 g obranych
pistacji-cukier/miód/słodzik do smaku-kilka podłużnych
biszkoptów-
truskawkiŻółtka ubić aż staną się puszyste, dosłodzić, dodać
mascarpone i zmielone
pistacje( można to zrobić mikserem, nie muszą
mieć konsystencji kremu, wystarczy że będą drobne), delikatnie zmiksować. W osobnym naczyniu ubić
białko na sztywną pianę, delikatnie wmieszać masę z
mascarpone.W pucharkach ułożyć warstwę pokrojonych
truskawek, na to kawałki
biszkoptów,
potem krem.. Kolejną warstwę
biszkoptów, krem i na górę znów
truskawki. Odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły, a
biszkopty zmiękły.
English VersionIngredients( 3-4 servings)- 8 oz.
mascarpone cheese-2 egg yolks-1 egg white-3 Tbls pistachios-sugar/honey/sweetener to taste-few sponge fingers-starawberries
Whisk egg yolks, add sugar(/honey/sweetener) milled pistachios and
mascarpone cheese and combine until smooth
Whisk egg white and add
mascarpone mixture. Combine genlty.In dessert glasses place some strawberries at the bottom,
than pieces of sponge finger,
than half of the creamy mixture. Again sponge fingers,
than the rest of mixture and strawberries at the top.
Serve chilled.
Przypominam też o śledzeniu bloga za pomocą Bloglovin'Follow my blog with Bloglovin