ßßß
Składniki1 szklanka wody1/2 kostki margaryny lub masła1 szklanka mąki4 jajkacukier puder do posypaniaolej rzepakowy do smażeniaWykonanie- Wodę z margaryna zagotować, Odstawić z palnika .- Wsypywać po woli mąkę do wody z masłem cały czas mieszać aż ciasto zacznie odchodzićod ścian garnka- Ciasto trochę ostudzić i dodać po jednym jajka , cały czas mieszać .- W garnku lub w frytkownicy rozgrzać oliwę .- Do rękawa cukierniczego przełożyć masę , porcjami wrzucać małe części do oleju . Smażyćna złoty kolor- Usmażone wyciągać łyżką cedzakową na papierowy ręcznik , odsączyć nadmiar oliwy.Przełożyć na talerz posypać cukrem pudremCzy oliwa ma odpowiednią temperaturę można sprawdzić rzucając kawałek ciasta . Jeśli szybkorośnie to znaczy że jest dobry.Zamiast rękawa można kłaść małe porcje łyżeczką