Wykonanie
Ciasto parzone jest u mnie na
stole zawsze jak ktoś niespodziewanie na
kawkę wpadnie lub gdymam naglą chętkę na coś słodkiego . Szybko się go robi i szybko piecze. Cóż więcej potrzeba.Od kilku lat zamiast pączków w tłusty czwartek smażę takie drobiazgi.
Składniki1 szklanka
wody1/2 kostki
margaryny lub
masła1 szklanka
mąki4
jajkacukier puder do posypania
olej rzepakowy do smażeniaWykonanie-
Wodę z
margaryna zagotować, Odstawić z palnika .- Wsypywać po woli
mąkę do
wody z
masłem cały czas mieszać aż ciasto zacznie odchodzićod ścian garnka- Ciasto trochę ostudzić i dodać po jednym
jajka , cały czas mieszać .- W garnku lub w frytkownicy rozgrzać
oliwę .- Do rękawa cukierniczego przełożyć masę , porcjami wrzucać małe części do
oleju . Smażyćna złoty kolor- Usmażone wyciągać łyżką cedzakową na papierowy ręcznik , odsączyć nadmiar
oliwy.Przełożyć na talerz posypać
cukrem pudremCzy
oliwa ma odpowiednią temperaturę można sprawdzić rzucając kawałek ciasta . Jeśli szybkorośnie to znaczy że jest dobry.Zamiast rękawa można kłaść małe porcje łyżeczką