Wykonanie
Jeszcze raz ptysie . Tym razem małe, takie na dwa gryzy . Nadzienie też troszeczkę zmieniłam .Przepisem tym chciałabym zaprosić do udziału w akcji " Ciasta Parzone " Myślę że tego rodzaju ciasto można wykorzystać na wiele sposobów słodkich i wytrawnych również .
Składniki1 szklanka
wody1/2 kostki
masła lub
margaryny twardej1 szklanka
mąki pszennej 4504
jaja1 puszka masy kajmakowej
śmietana 30 - 36 % najmniejsze opakowanie.Wykonanie-
Wodę z
masłem zagotować . Zmniejszyć ogień . Dodawać porcjami
mąkę caly czas mieszać.- Zestawić z palnika ,mieszać aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić- Do wystudzonej masy dodawać po jednym
jajku ,cały czas mieszać aż utworzy się jednolita masa.- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego , na blachę kłaść małe porcje .- Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni do wyrośnięcia i wysuszenia ciasta ( w zależnościod piekarnika 15 -20 minut.-
Śmietanę ubić na gęsta masę , porcjami dodawać masę kajmakową , wymieszać .- Do rękawa cukierniczego przełożyć masę
śmietanowo - kajmakową od dołu nadziewać ptysie .Moje ptysie ułożone w kopczyk polane są lukrem i roztopioną
czekoladą .Ptysie na blachę można kłaść łyżeczkąPtysie można rozkroić i nadziewać .Jeśli ptysie mają być kruche należy je nadziewać tuż przed podaniem