ßßß
Składniki1 szklanka wody1/2 kostki masła lub margaryny twardej1 szklanka mąki pszennej 4504 jaja1 puszka masy kajmakowejśmietana 30 - 36 % najmniejsze opakowanie.Wykonanie- Wodę z masłem zagotować . Zmniejszyć ogień . Dodawać porcjami mąkę caly czas mieszać.- Zestawić z palnika ,mieszać aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić- Do wystudzonej masy dodawać po jednym jajku ,cały czas mieszać aż utworzy się jednolita masa.- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego , na blachę kłaść małe porcje .- Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni do wyrośnięcia i wysuszenia ciasta ( w zależnościod piekarnika 15 -20 minut.- Śmietanę ubić na gęsta masę , porcjami dodawać masę kajmakową , wymieszać .- Do rękawa cukierniczego przełożyć masę śmietanowo - kajmakową od dołu nadziewać ptysie .Moje ptysie ułożone w kopczyk polane są lukrem i roztopioną czekoladą .Ptysie na blachę można kłaść łyżeczkąPtysie można rozkroić i nadziewać .Jeśli ptysie mają być kruche należy je nadziewać tuż przed podaniem