ßßß Cookit - przepis na Groszek ptysiowy - najlepszy dodatek do zup-kremów

Groszek ptysiowy - najlepszy dodatek do zup-kremów

nazwa

Wykonanie

Groszek ptysiowy jest jednym z niezastąpionych dodatków do zup-kremów. W niektórych sklepach ciężko go dostać (przynajmniej ja mam takie doświadczenia), poza tym wiadomo, że domowy jest zawsze najlepszy. Postanowiłam zrobić sama, z kotletowego przepisu. Wykonanie jest banalne, jedyny problem stanowi formowanie. Najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie szprycy, dzięki której zrobimy to szybko i przyjemnie. Ja posłużyłam się rękawem do dekoracji, ale nie jestem zachwycona efektem - do następnej partii wybiorę się do sklepu po szprycę. Moje groszki ptysiowe może nie są idealnie równe i piękne, ale smak pozwala o tym zapomnieć :)
Składniki:
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 60 g masła,
- 2 duże jajka lub 3 małe.
Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy masło. Mieszamy do rozpuszczenia masła i połączenia się składników. Następnie partiami dodajemy mąkę, zmniejszamy gaz, mieszamy energicznie (uwaga, by się nie przypaliło). Można na chwilę zdjąć z gazu, wymieszać, potem znowu na gaz. Gdy utworzy się zwarta masa, wyłączamy gaz i czekamy aż zawartość garnka ostygnie. Do przestudzonej masy dodajemy jajka, mieszamy bardzo dokładnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Szprycę (lub rękaw) napełniamy masą i formujemy niewielkie kuleczki (mogą być ze stożkami, jak widać na zdjęciu - w trakcie pieczenia trochę się przypiekają, ale efekt jest fajny). Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Z całej masy wychodzą 3 blachy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/03/groszek-ptysiowy-najlepszy-dodatek-do.html