Wykonanie
Jak potrzebuje szybką przekąskę ,to moja myśl
kurczowo trzyma się
ciasta francuskiego . Ma się rozumieć gotowego . Raz w życiu próbowałam zrobić sama takie ciasto i wyszło jak wyszło czyli totalna klapa , obolałe ramiona po 2 godzinnym wałowaniu,składaniu i wałowaniu itp............... Powiedziałam sobie nigdy więcej ,żeby samemu skazywać się na ciężkie roboty to trzeba
mieć nie po kolei w głowie. Jak pomyślałam tak zrobiłam . Zawsze mam kilka szt gotowego ciasta w lodówce.Wracając do mojej błyskawicznej przekąski - otworzyłam lodówkę i co tam mam ? rzeczone ciasto , upieczoną
makrelę i
jajo . Z drugiej strony - można z tego całą ucztę zrobić .O TO CO WYSZŁO
Składniki na 10 szt1
ciasto francuskie1/2
makreli upieczonej2
jajka ugotowane na twardo1 łyżeczka
majonezu gęstego1 łyżeczka
musztardy.Wykonanie
makrelę ,
jajka,
majonez ,
musztardę dokładnie mieszam . Można zmiksować ale ja gniotę składniki widelcem ,ponieważ nie lubię masy , wolę czuć wszystkie składniki.Nie doprawiam
solą i
pieprzem ,ponieważ
makrela do pieczenia była doprawiana ,
majonez i
musztarda też maja
przyprawy.
Ciasto przecinam na dwie części w z dłuż (pozioma - tak aby byly długie kawałki) Na każdy wykładam masę i rozprowadzam tak aby brzegi były wolne ok 1 . 1/2 cm.Zwijam wałek , kroję na części i układam na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.Piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni