ßßß
Jedno jest pewne że ciasto na makaron musi być całkowicie inne niż na pierogi , czyli musi być twarde .Twardość dają jajka ( dokładnie mówiąc białka)Sklad na trochę więcej niż 1/2 kg klusek1/2 kg mąki2 jajka3/4 szklanki mleka1 płaska łyżeczka soliWykonanieNa stolnicę lub do miski przesiewam mąkę , na środku robię dołek i wbijam do niego jajka ,wlewam mleko,wsypuję sól. Wszystkie składniki mieszam ,jeśli jest za malo plynu i mąka jeszcze nie połączyła się dolewam troszkę wody cały czas mieszając .Nie można przeholować z wodą ponieważ ciasto będzie za rzadkie i trzeba będzie dodać mąki i tak w kółko ( żeby uniknąć takiej sytuacji to najlepiej mieszać ciasto od środka i razie jak jest już zwarte a mąka jeszcze została to po prostu mąkę odsypać do torebki) Gdy już wszystkie składniki są połączone to zaczynam wyrabianie ciasto ( na stolnicy jest to łatwiejsze .) Gotowe powinno być jednolite i gladkie , teraz zostaje tylko rozwałkować na placki i pokroić na szerokość jaka potrzebna .Można do tego użyć maszynki do makaronu , ale dla mnie to za długo trwa i czasami tylko używam jej do pokrojenia na właściwe kluski ( czyli na sam koniec)