ßßß
Składniki :Ciasto15 dag orzechów włoskich15 dag masła15 dag cukru10 dkg mąki3 białkaPolewa3 żółtka7,5 dag cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżka mąki ziemniaczanejpołówki orzechów włoskich do dekoracjiPrzygotowanie :CiastoOrzechy mielimy na pył.Masło ucieramy, dodając partiami cukier.Białka ubijamy na sztywną pianę.Do utartego masła dodajemy przesianą mąkę oraz zmielone orzechy - mieszamy.Dodajemy pianę i ponownie delikatnie mieszamy.Przekładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 170 stopni na 30 minut.PolewaŻółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.CałośćPo 30 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i od razu polewamy polewą, układamy połówki orzechów i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 4 minuty.I gotowe :)
Za oknem zima w pełni, więc w domu staram się mieć namiastkę wiosny....