Wykonanie
Przepis na mazurka pochodzi od mojej mamy, która piecze go od lat. Ciasto nie jest bardzo słodkie w porównaniu do wielu innych mazurków. Właściwie nie wiele ma wspólnego z mazurkiem więc można go z powodzeniem przygotowywać na wiele innych okazji.Podane proporcje są na małą blachę, mama zawsze pieczę w większej więc wykorzystuje podwójne porcję.

Składniki :Ciasto15 dag
orzechów włoskich15 dag
masła15 dag
cukru10 dkg
mąki3
białkaPolewa3
żółtka7,5 dag
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżka
mąki ziemniaczanejpołówki
orzechów włoskich do dekoracjiPrzygotowanie :Ciasto
Orzechy mielimy na pył.
Masło ucieramy, dodając partiami
cukier.
Białka ubijamy na sztywną pianę.Do utartego
masła dodajemy przesianą
mąkę oraz zmielone
orzechy - mieszamy.Dodajemy pianę i ponownie delikatnie mieszamy.Przekładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 170 stopni na 30 minut.Polewa
Żółtka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodajemy przesianą
mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.CałośćPo 30 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i od razu polewamy polewą, układamy połówki
orzechów i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 4 minuty.I gotowe :)

Za oknem zima w pełni, więc w domu staram się
mieć namiastkę wiosny....