ßßß Cookit - przepis na Ciasto

Ciasto

nazwa

Wykonanie

Przepis na mazurka pochodzi od mojej mamy, która piecze go od lat. Ciasto nie jest bardzo słodkie w porównaniu do wielu innych mazurków. Właściwie nie wiele ma wspólnego z mazurkiem więc można go z powodzeniem przygotowywać na wiele innych okazji.
Podane proporcje są na małą blachę, mama zawsze pieczę w większej więc wykorzystuje podwójne porcję.
Składniki :
Ciasto
15 dag orzechów włoskich
15 dag masła
15 dag cukru
10 dkg mąki
3 białka
Polewa
3 żółtka
7,5 dag cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
połówki orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie :
Ciasto
Orzechy mielimy na pył.
Masło ucieramy, dodając partiami cukier.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do utartego masła dodajemy przesianą mąkę oraz zmielone orzechy - mieszamy.
Dodajemy pianę i ponownie delikatnie mieszamy.
Przekładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 170 stopni na 30 minut.
Polewa
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Całość
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i od razu polewamy polewą, układamy połówki orzechów i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 4 minuty.
I gotowe :)
Za oknem zima w pełni, więc w domu staram się mieć namiastkę wiosny....
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/04/ciasto-orzechowe-mojej-mamy-mazurek.html