ßßß Cookit - przepis na Pikantny kebab na patyku

Pikantny kebab na patyku

nazwa

Wykonanie

Składniki :
700 g mięsa mielonego z indyka
ok 15 posiekanych listków bazylii
ok 10 posiekanych listków kolendry
2 łyżki oleju
sól, pieprz
2 czubate łyżeczki harissy
kilka kropel tabasco ( u mnie tabasco habanero )
1 łyżka bazylii suszonej
1 łyżka oregano suszonego
Dodatkowo :
pita, sos kolendrowy ale tym razem dodała także świeżej bazylii z tego przepisu - klik
sałatka - pomidory, papryka, czerwona cebula, mix sałat polane sosem z soku z limonki, oliwy, soli i pieprzu
Przygotowanie :
Mięso ze wszystkimi dodatkami wyrabiam na gładką masę.
Oblepiam patyczki do szaszłyków ( lepiej więcej szaszłyków z mniejszej ilości mięsa, żeby mięso nie spadło z patyczka).
Wstawiam do lodówki na 2 godziny.
Układam na grillu elektrycznym ustawionym na max 3 stopień grzania, podczas grillowania wielokrotnie obracam tak by każda strona ładnie się przyrumieniła, u mnie czas grillowania wyniósł około 15 minut.
Szaszłyki podaję z sałatką, grillowaną pitą i zimnym sosem.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/04/pikantny-kebab-na-patyku.html