Wykonanie
Z premedytacją nie zrobiłam takiego sosu jak w przepisie i nie narzekam :) Może następnym razem spróbuję
cytrynowego sosu. To był obiad na szybko, bo byłam już bardzo głodna. Dobrze, że jak
kurczak się piekł, mogłam zająć się rozpustnymi kanapkami (doprawionymi
papryką, dlatego są
pomarańczowe), bo bym chyba siedziała wgapiona w piekarnik :P
(Dukan,faza I)składniki na 1 porcję:- 2 podudzia z
kurczaka- 1/2
cytryny- 1/2 łyżki słodzika-
pieprz- szczypta
VegetyNóżki umyć, zdjąć skórę (ja ją zsunęłam na kość, spieszyłam się :P).
Cytrynę wyszorować, sparzyć, przekroić na pół i z połówki zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Wymieszać go ze skórką, słodzikiem,
Vegetą i
pieprzem. Zalać marynatą
kurczaka i odstawić na 0,5h
kurczaka, zająć się czymś innym. Piekarnik rozgrzać do 180°C i piec udka ok 0,5h na kratce żeby ociekały na blachę z
wodą (żeby nic się nie przypalało). Co +/- 10 minut polewać
kurczaka marynatą.