Wykonanie
Zawsze chciałam spróbować
kremu czekoladowego własnej roboty :) Co prawda na ten weekend miałam zaplanowanego
indyka w
czekoladzie, ale przyjechałam do domu, więc
indyk odpada, innym razem ;) Także pomyślałam sobie, że
krem czekoladowy dzisiaj to całkiem niezły pomysł i spróbowałam.
KREM CZEKOLADOWY
składniki:- 2 tabliczki gorzekiej
czekolady- 20 dag kremówki- 3
jajka- 4 czubate łyżki
cukru- 1 łyżka
brandy- wiórki
czekoladowe (do dekoracji)Kremówkę wstawić do lodówki. Połamaną
czekoladę rozpuścić w
miesce wstawionej do garnka z gotującą się
wodą. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać aż
czekolada się całkowicie rozpuści. Kremówkę, gdy już będzie całkiem zimna, ubić na sztywno.
Jajka umyć w gorącej wodzie i osuszyć ściereczką. Oddzielić
żółtka od
białek. Z
białek ubić sztywną pianę (najlepiej nad parą).
Żółtka utrzeć z
cukrem, a następnie ubić na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą
czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie wymieszać z
bitą śmietaną (1-2 łyżki odłożyć),
alkoholem i pianą z
białek. Gotowy krem rozłożyć do pucharków i wstawić do lodówki, by się mocno schłodził. Przed podaniem udekorować każdą porcję odłożoną
bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi.