ßßß
składniki na 4 porcje:- 1kg ziemniaków- 1/3 szkl musztardy (u mnie miodowej, ale polecam też dijon)- 2 łyżki oliwy (u mnie więcej)- 1 posiekany ząbek czosnku- 1/2 łyżeczki suszonego oregano- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku- sól i pieprzW dużej misce wymieszać musztardę z czosnkiem i przyprawami. Ziemniaki obrać, pokroić, wypłukać i wymieszać z musztardą. Odstawić na ok. 20 minut.Piekarnik rozgrzać do 225°C, dużą formę wysmarować oliwą, wrzucić frytki, rozłożyć równą warstwą (jak będzie za dużo, to będzie trzeba je co jakiś czas mieszać i dłużej piec). Piec 35-40 minut. Jeżeli jeszcze nie będą po tym czasie gotowe, skropić oliwą i podpiekać jeszcze przez 10-15 minut, do miękkości.Nie przejmować się lekko przypalonymi kawałkami - te są najlepsze!
źródło: forum CinCin