Wykonanie
Dostałam przedwczoraj książkę pt.
Czekolada :) Idealny prezent, szczególnie w tej chwili, bo trwa
czekoladowy weekend :) Postanowiłam, że od razu zrobię coś prostego i padło na takie fikuśne ni to ciacha, ni to batoniki. Skusiła mnie zarówno prostota jak i
imbir. Za połączeniem
czekolady z
chili nie przepadam, za to z
imbirem jest super :)
składniki:- 175g
białej czekolady- 100g
herbatników- 100g
orzechów brazylijskich (albo makademia)- 20g świeżego
imbiru- 175g
czekolady deserowejBlachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Połamać
białą czekoladę i rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Herbatniki połamać,
orzechy ewentualnie przekroić,
imbir obrać i posiekać. Mieszankę wrzucić do
czekolady, dokładnie wymieszać. Wykładać po 1 łyżce masy na przygotowaną blachę. Wstawić do lodówki i zostawić aż
czekolada się zetnie. W misce roztopić
czekoladę deserową. Zastygłe batoniki ostrożnie zdjąć z pergaminu, kłaść na widelcu, ostrożnie zanurzać w rozpuszczonej
czekoladzie deserowej i poczekać aż nadmiar
czekolady spłynie do miski. Przekładać na blachę i chłodzić aż się zetną.
źródło: "
Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku" wyd. Parragon Books Ltd