Wykonanie
Bardzo a'la ;) Po pierwsze nie to
mięso (powinna być
baranina,
wołowina i
wieprzowina), po drugie inny kształt (powinny być podłużne
cienkie kiełbaski), po trzecie moja własna improwizowana
mieszanka przypraw, po czwarte nie grillowane, a pieczone w piekarniku. Ale za to idealne na imprezę (na którą je wzięłam) i pyszne. Koniecznie je powtórzę z większej ilości
mięsa. Nieźle by się komponowały z
sosem tzatziki.

(Dukan, faza I)składniki na 18 kotlecików o śr. ~5cm:- 0,5kg
mielonego mięsa z indyka- 1
jajko- 2 łyżki
otrębów żytnich-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka mielona słodka i ostra,
oregano,
czosnek,
lubczykMięso z dodatkami dokładnie wyrobić, Uformować duże kulki lub nakładać porcje łyżką bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik z górną grzałką do 200°C i piecz 10 minut, obrócić i dopiekać kolejne 10 minut.