ßßß
(South Beach, faza I)składniki na 4 porcje:- 2 łyżki soku z cytryny- sól i pieprzRozgrzać piekarnik do 230°C. Wyłożyć blachę do pieczenia folią aluminiową.Wymieszać sok z cytryny z solą, pieprzem, ziołami i połową oliwy.Pieczarki umyć, pokroić w ćwiartki (mniejsze jedynie przekroić na pół).Rozłożyć na wyłożonej folią blasze, skropić łyżką oliwy i piec 12-15 minut, po czym przemieszać i dopiekać jeszcze 10 minut, aż będą brązowe.W tym czasie pokroić paprykę w paski i podsmażyć na pozostałej łyżce oliwy.Przełożyć do półmiska upieczone pieczarki i podsmażoną paprykę.Zalać wcześniej przygotowaną marynatą, wymieszać.Wierzch posypać pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetą.
źródło: blog Kalyn's Kitchen