ßßß Cookit - przepis na Bezowe choinki

Bezowe choinki

nazwa

Wykonanie

« Wspólne gotowanie z Formułą - ...
Ciasteczka kawowe ślimaczki »
Mikołajki. Czas dawania drobiazgów, często słodkich. Jedni kupują słodycze i chowają je dzieciom pod poduszkę, inni przygotowują samodzielnie pierniczki i chowają do skarpet. A może warto zrobić i wręczyć bliskim coś oryginalniejszego? W Stanach Zjednoczonych bezy pod różnymi postaciami na święta są dość popularne, u nas chyba mniej. A jeszcze w formie choinek? Kto to widział? Ano ja widziałam. I stwierdziłam, że koniecznie muszę spróbować. Ani trochę nie żałuję :) Choineczki okazały się prostsze, niż sądziłam, a wyglądają uroczo. Wierzę, że każdy obdarowany ucieszy się z takiego prezentu :)
składniki na ok. 45 sztuk:
- 4 białka
- 1 szkl cukru
- szczypta kamienia winnego (cream of tartar)
- zielony barwnik spożywczy (u mnie w proszku)
- ewentualnie ekstrakt miętowy (pominęłam)
- ewentualnie cukrowa posypka (u mnie tylko gwiazdki)
Do rondelka wlać trochę wody, zagotować. Postawić na rondelku szklaną miskę tak, żeby jej dno nie dotykało powierzchni wody.
Wsypać cukier, kamień winny i wlać białka.
Zmniejszyć ogień i ubijać delikatnie masę, do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Przelać masę do czystej misy miksera.
Ubijać na średnich obrotach, aż masa będzie błyszcząca i utrzymująca kształt.
Dodać barwnik i ewentualnie ekstrakt miętowy.
Dokładnie wymieszać i przełożyć masę do rękawa cukierniczego.
Wyciskać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Okrągła podstawa każdej mojej choinki miała mniej więcej 4-5cm średnicy.
Robiłam albo 3 okrężne ruchy albo po prostu wyciskałam 3 "krople" jedna na drugiej, coraz mniejsze.
Piekarnik rozgrzać do 90-100°C.
Piec (a właściwie suszyć) beziki przez 2 godziny z termoobiegiem (lub dotąd, aż będą twarde z zewnątrz)
Uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystudzenia.
źródło: Bakers Royale
Szukasz innych pomysłów na jadalne, świąteczne prezenty?
Znajdziesz je w moim świątecznym podsumowaniu
- - -
Ten przepis bierze udział w akcjach:
sobota, 06 grudnia 2014, adrijah
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .
Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)
Dziękuję :)
A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .
TrackBack
Komentarze
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2014/12/Bezowe-choinki.html