Wykonanie
« Wspólne gotowanie z Formułą - ...
Ciasteczka kawowe ślimaczki »Mikołajki. Czas dawania drobiazgów, często słodkich. Jedni kupują
słodycze i chowają je dzieciom pod poduszkę, inni przygotowują samodzielnie pierniczki i chowają do skarpet. A może warto zrobić i wręczyć bliskim coś oryginalniejszego? W Stanach Zjednoczonych
bezy pod różnymi postaciami na święta są dość popularne, u nas chyba mniej. A jeszcze w formie choinek? Kto to widział? Ano ja widziałam. I stwierdziłam, że koniecznie muszę spróbować. Ani trochę nie żałuję :) Choineczki okazały się prostsze, niż sądziłam, a wyglądają uroczo. Wierzę, że każdy obdarowany ucieszy się z takiego prezentu :)

składniki na ok. 45 sztuk:- 4
białka- 1 szkl
cukru- szczypta kamienia
winnego (cream of
tartar)- zielony
barwnik spożywczy (u mnie w proszku)- ewentualnie ekstrakt
miętowy (pominęłam)- ewentualnie cukrowa posypka (u mnie tylko gwiazdki)Do rondelka wlać trochę
wody, zagotować. Postawić na rondelku szklaną miskę tak, żeby jej dno nie dotykało powierzchni
wody.Wsypać
cukier, kamień
winny i wlać
białka.Zmniejszyć ogień i ubijać delikatnie masę, do całkowitego rozpuszczenia się
cukru.Przelać masę do czystej misy miksera.Ubijać na średnich obrotach, aż masa będzie błyszcząca i utrzymująca kształt.Dodać barwnik i ewentualnie ekstrakt
miętowy.Dokładnie wymieszać i przełożyć masę do rękawa cukierniczego.Wyciskać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową.Okrągła podstawa każdej mojej choinki miała mniej więcej 4-5cm średnicy.Robiłam albo 3 okrężne ruchy albo po prostu wyciskałam 3 "krople" jedna na drugiej, coraz mniejsze.Piekarnik rozgrzać do 90-100°C.Piec (a właściwie suszyć)
beziki przez 2 godziny z termoobiegiem (lub dotąd, aż będą twarde z zewnątrz)Uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystudzenia.


źródło: Bakers
RoyaleSzukasz innych pomysłów na jadalne, świąteczne prezenty?Znajdziesz je w moim świątecznym podsumowaniu

- - -Ten przepis bierze udział w akcjach:sobota, 06 grudnia 2014, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze