ßßß
składniki na ok. 45 sztuk:- 4 białka- 1 szkl cukru- szczypta kamienia winnego (cream of tartar)- zielony barwnik spożywczy (u mnie w proszku)- ewentualnie ekstrakt miętowy (pominęłam)- ewentualnie cukrowa posypka (u mnie tylko gwiazdki)Do rondelka wlać trochę wody, zagotować. Postawić na rondelku szklaną miskę tak, żeby jej dno nie dotykało powierzchni wody.Wsypać cukier, kamień winny i wlać białka.Zmniejszyć ogień i ubijać delikatnie masę, do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Przelać masę do czystej misy miksera.Ubijać na średnich obrotach, aż masa będzie błyszcząca i utrzymująca kształt.Dodać barwnik i ewentualnie ekstrakt miętowy.Dokładnie wymieszać i przełożyć masę do rękawa cukierniczego.Wyciskać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową.Okrągła podstawa każdej mojej choinki miała mniej więcej 4-5cm średnicy.Robiłam albo 3 okrężne ruchy albo po prostu wyciskałam 3 "krople" jedna na drugiej, coraz mniejsze.Piekarnik rozgrzać do 90-100°C.Piec (a właściwie suszyć) beziki przez 2 godziny z termoobiegiem (lub dotąd, aż będą twarde z zewnątrz)Uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystudzenia.
źródło: Bakers RoyaleSzukasz innych pomysłów na jadalne, świąteczne prezenty?Znajdziesz je w moim świątecznym podsumowaniu
- - -Ten przepis bierze udział w akcjach:sobota, 06 grudnia 2014, adrijahpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze