Wykonanie
Spirulina to mikroalga o zdumiewających właściwościach - można o nich pisać godzinami, ponieważ jest ich całeeeeeeeeeeeeeeee mnóstwo:stanowi świetne źródło wysoce biodostępnego żelaza, wapnia, beta karotenu, witaminy A oraz B12 (to ostatnie jest rzadkością wśród produktów niezwierzęcych - ukłon w stronę wegetarian)1 g spiruliny ma tyle substancji odżywczych, co...1 kg warzyw (
mowa o mikro- i makroelementach oraz witaminach)jest źródłem pełnowartościowego
białka (aż 65-70%!!)wzmacnia organizm, poprawia jego wydolność - polecana rekonwalescentom i sportowcomuzupełnia niedobory czerwonych krwinek - coś dla anemikówwspomaga metabolizm - coś dla odchudzających siępomaga w leczeniu otyłości i nadciśnieniawg niektórych badań działa przeciwnowotworowoobniża poziom "złego cholesterolu", natomiast podnosi poziom tego "dobrego"normalizuje poziom
cukru we
krwi - coś dla diabetykówświetnie oczyszcza i odtruwa organizmNie bez powodu jest zatem zaliczana do
grona superfood, czyli najzdrowszej żywności świata. Spirulinę można kupić w tabletkach lub proszku, w sklepach ze zdrową żywnością. Ja na próbę proponuję proszek, ponieważ jest dostępny w mniejszych opakowaniach. Najlepiej "przemycać" ją (max. 1 łyżeczka dziennie) w koktajlach, zupach czy np. plackach, ze względu na smak. Ja przygotowałam dzisiaj prosty i odżywczy koktajl z tą dobroczynną algą. Skład widoczny na zdjęciu - wystarczy zblendować i gotowe - samo zdrowie!