Wykonanie
Zanim się nie spróbuje zrobienia
bezów, nie można mówić,że są trudne do wykonania. Mnie wyszły za pierwszym razem. Kruchutkie, małe słodkości :)
Składniki:
- 3
białka,- 3/4 szklanki drobnego
cukru,- 1 łyżka
cukru waniliowego,- 1 łyżka naturalnej
kawy.Sposób wykonania:
Białka i oba rodzaje
cukru ubić na sztywną, lśniącą pianę, która zachowuje nadany kształt, a po roztarciu palcami nie czuć kryształków
cukru. Połowę masy bezowej wycisnąć szprycą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej dodać
kawę, delikatnie wymieszać i również wycisnąć. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika. Po około 10 minutach, kiedy
bezy nie kleją się do palca (są takie gumowe) należy uchylić drzwiczki piekarnika i suszyć
bezy,do czasu, aż będzie można w nie postukać. U mnie około 1 godziny.