Wykonanie
Maggie wie, co dobre. Nie wiem, jakim cudem udaje jej się znaleźć te wszystkie pyszności w przepastnym internecie. Wiem za to, że jeśli proponuje wspólne pieczenie, nie ma się nad czym zastanawiać. Efekt zawsze będzie znakomity.Tym razem podrzuciła mi przepis na
ciasteczka z BBC Good Food . Banalnie proste w przygotowaniu, z niewyszukanych składników. Każdy ma w domu
mąkę,
cukier, odrobinę
wanilii. Ja musiałam kupić
suszoną żurawinę i
pistacje - i już miałam wszystkie potrzebne składniki. Nie spodziewałam się aż tak smakowitego efektu.
Ciasteczka są piaskowe, rozsypują się w buzi, ale nie kruszą w dłoniach. Cudownie
maślano-
waniliowe, z chrupiącymi
pistacjami i słodko-kwaśną
żurawiną. Wyglądają uroczo i są przepyszne.Następnym razem dam nieco mniej
cukru i poleję je
białą czekoladą - będą się prezentować jeszcze bardziej świątecznie. A następny raz będzie z pewnością, bo już ich prawie nie ma...
Ciasteczka waniliowe z
pistacjami i
żurawiną
Składniki:(na 25 sztuk)175 g miękkiego
masła85 g jasnego
brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii225 g
mąki pszennej75 g niesolonych
pistacji75 g
suszonej żurawinyMasło utrzeć z
cukrem i ekstraktem. Partiami wsypywać przesianą
mąkę, zagnieść gładkie ciasto. Wsypać z grubsza posiekane
pistacje i
żurawinę, dokładnie połączyć.Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Po tym czasie ciasto pokroić na plastry grubości 1 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut.Wystudzić na blasze.Smacznego!
Ciasteczka wczoraj pojechały ze mną do koleżanki - jej starsza pociecha wyjadała je niemal bez opamiętania. I to jest chyba najlepsza rekomendacja - koniecznie musicie je
mieć w świątecznej puszce!