ßßß
Wczoraj wzięłam się za robienie maślanych ciasteczek z żurawiną. W końcowym efekcie ciastka wyszły bardzo smaczne, niemniej jednak ciasto było bardzo kapryśne i zmęczyło mnie. Nie dało się za nic rozwałkować, nawet po schłodzeniu ponieważ kruszyło się . Ale znalazłam sposób na niego i odrywałam małe kawałki ciasta, rozpłaszczałam je lekko i wycinałam foremką, delikatnie wyciskając je na blaszkę. Ciasteczka najlepiej smakowały na drugi dzień, kiedy zrobiły się miękkie.Ciasteczka mają waniliowo-maślany smak, a żurawina dopełnia ich smaku.Przepis na 30-40 ciasteczek300 g miękkiego masła500g mąki pszennej200 g cukru100 g suszonej żurawiny1/4 łyżeczki solikilka kropel olejku waniliowegoMiękkie masło ucieramy z solą i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Mieszając stopniowo wsypujemy cukier, a potem przesianą mąkę. Dodajemy posiekaną żurawinę i zagniatamy ciasto.W przepisie stoi, że ciasto należy rozwałkować na grubość 1 cm i chłodzić przez 1 godzinę. Jak już wspomniałam na wstępie, moje ciasto nie dało się rozwałkować, więc podzieliłam je na dwie części, wsadziłam do woreczków i chłodziłam w lodówce przez godzinę. A potem, kiedy stwierdziłam, że ciasto dalej ciężko rozwałkować, odrywałam kawałki ciasta, spłaszczałam je na grubość 1 cm i wycinałam gwiazdki foremką.Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasteczka były miękkie, potem jak ostygły były lekko twarde, ale kruche, natomiast na drugi dzień już całkiem zmiękły.Źródło: "Sól i Pieprz" - Grudzień 12/2011Smacznego!