ßßß Cookit - przepis na Waniliowe gwiazdki z żurawiną

Waniliowe gwiazdki z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Wczoraj wzięłam się za robienie maślanych ciasteczek z żurawiną. W końcowym efekcie ciastka wyszły bardzo smaczne, niemniej jednak ciasto było bardzo kapryśne i zmęczyło mnie. Nie dało się za nic rozwałkować, nawet po schłodzeniu ponieważ kruszyło się . Ale znalazłam sposób na niego i odrywałam małe kawałki ciasta, rozpłaszczałam je lekko i wycinałam foremką, delikatnie wyciskając je na blaszkę. Ciasteczka najlepiej smakowały na drugi dzień, kiedy zrobiły się miękkie.
Ciasteczka mają waniliowo-maślany smak, a żurawina dopełnia ich smaku.
Przepis na 30-40 ciasteczek
300 g miękkiego masła
500g mąki pszennej
200 g cukru
100 g suszonej żurawiny
1/4 łyżeczki soli
kilka kropel olejku waniliowego
Miękkie masło ucieramy z solą i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Mieszając stopniowo wsypujemy cukier, a potem przesianą mąkę. Dodajemy posiekaną żurawinę i zagniatamy ciasto.
W przepisie stoi, że ciasto należy rozwałkować na grubość 1 cm i chłodzić przez 1 godzinę. Jak już wspomniałam na wstępie, moje ciasto nie dało się rozwałkować, więc podzieliłam je na dwie części, wsadziłam do woreczków i chłodziłam w lodówce przez godzinę. A potem, kiedy stwierdziłam, że ciasto dalej ciężko rozwałkować, odrywałam kawałki ciasta, spłaszczałam je na grubość 1 cm i wycinałam gwiazdki foremką.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasteczka były miękkie, potem jak ostygły były lekko twarde, ale kruche, natomiast na drugi dzień już całkiem zmiękły.
Źródło: "Sól i Pieprz" - Grudzień 12/2011
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,330675429,title,Waniliowe-gwiazdki-z-zurawina,index.html