Wykonanie

Wczoraj wzięłam się za robienie
maślanych ciasteczek z
żurawiną. W końcowym efekcie
ciastka wyszły bardzo smaczne, niemniej jednak ciasto było bardzo kapryśne i zmęczyło mnie. Nie dało się za nic rozwałkować, nawet po schłodzeniu ponieważ kruszyło się . Ale znalazłam sposób na niego i odrywałam małe kawałki ciasta, rozpłaszczałam je lekko i wycinałam foremką, delikatnie wyciskając je na blaszkę.
Ciasteczka najlepiej smakowały na drugi dzień, kiedy zrobiły się miękkie.
Ciasteczka mają
waniliowo-
maślany smak, a
żurawina dopełnia ich smaku.Przepis na 30-40
ciasteczek300 g miękkiego
masła500g
mąki pszennej200 g
cukru100 g
suszonej żurawiny1/4 łyżeczki
solikilka kropel
olejku waniliowegoMiękkie
masło ucieramy z
solą i
olejkiem waniliowym na puszystą masę. Mieszając stopniowo wsypujemy
cukier, a
potem przesianą
mąkę. Dodajemy posiekaną
żurawinę i zagniatamy ciasto.W przepisie stoi, że ciasto należy rozwałkować na grubość 1 cm i chłodzić przez 1 godzinę. Jak już wspomniałam na wstępie, moje ciasto nie dało się rozwałkować, więc podzieliłam je na dwie części, wsadziłam do woreczków i chłodziłam w lodówce przez godzinę. A
potem, kiedy stwierdziłam, że ciasto dalej ciężko rozwałkować, odrywałam kawałki ciasta, spłaszczałam je na grubość 1 cm i wycinałam gwiazdki foremką.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu
ciasteczka były miękkie,
potem jak ostygły były lekko twarde, ale kruche, natomiast na drugi dzień już całkiem zmiękły.Źródło: "
Sól i Pieprz" - Grudzień 12/2011Smacznego!