Wykonanie

Kilka lat temu miałam okazję spędzić parę miesięcy na Cyprze, czyli greckiej wyspie, gdzie rosną kaktusy,
palmy i przepyszne
cytrusy. Dziennie na śniadanie zajadałam się pysznym
dżemem z
pomarańczy z cieniutkimi paseczkami
skórki pomarańczowej. Po prostu niebo w gębie! A dodam jeszcze, że w tamtych czasach nie byłam zwolenniczką
dżemów, bo większości były dla mnie zbyt słodkie. Po powrocie do
kraju, brakowało mi tamtego smaku i zaczęłam produkcję własnego dżemiku
pomarańczowego. Ze względu na cenę
pomarańcz, polecam zrobienie go zimą, gdy jest sezon na
cytrusy i można je kupić dość tanio, a do tego są bardzo dobre w smaku.



Składniki (na 2 – 3 słoje):1kg obranych
pomarańcz, czyli około 1,4kg całych
pomarańcz (lub 800g
pomarańcz i 200g dyni)300g – 350g
cukruDodatkowo do przyrządzenia według I sposobu, czyli
dżemu:Żelfix 3:1 lub Dżemixem 3:1PS . Dodanie dyni do
dżemu sprawia, że staje się gęstszy, przy czym nie
traci swego
pomarańczowego smaku (
dynia jest tu niewyczuwalna).PPS . Proponuje zrobić
dżem z podwójnej lub potrójnej porcji, zwłaszcza ten wg II sposobu.
Pomarańcze parzymy i obieramy ze skórki i białej grubej błony (miąższu), kroimy na kilka kawałków (jeśli są pestki to je wyjmujemy), a następnie mielimy w dzbanku do koktajli, blenderem lub maszynką do
mięsa. Jeśli nie posiadacie takich urządzeń możecie posiekać
pomarańczę drobno nożem.Do wersji z
dynią:
dynię obieramy, kroimy w kostkę, a następnie mielimy razem z
pomarańczą.Z skórki z 1 – 2
pomarańcz* wykrawamy nożem większość białego miąższu i kroimy ją w cieniutkie podłużne paski, długości około 1 – 2cm.* Większe ilości
skórki pomarańczowej mogą spowodować, że
dżem będzie zbyt gorzki.Sposoby przetworzenia
pomarańcz:I - najprostszy i najszybszy z proszkiem żelującym 3:1, czyli
Dżem.Zmielone
pomarańcze (lub
pomarańcze i
dynię) przelewamy do garnka, dodajemy pokrojoną
skórkę pomarańczową i gotujemy w głębokim garnku wg przepisu na opakowaniu, czyli mieszamy z proszkiem żelującym i zagotowujemy ciągle mieszając. Następnie dodajemy
cukier, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 3 minut. Po zdjęciu z ognia mieszamy tak długo, aż zniknie piana (jeśli jest). Następnie gorący
dżem przekładamy do wyparzonych (wrzątkiem lub w piekarniku) słoiczków. Szczelnie zakręcamy i układamy do góry dnem na około 5 minut.II – wymagający większego nakładu czasu, ale zdrowszy -
konfitura :)Zmielone lub pokrojone
pomarańcze (lub
pomarańcze i
dynię) przelewamy do głębokiego garnka i zagotowujemy, następnie dodajemy
cukier i ponownie zagotowujemy. Następnie gotujemy
dżem na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając przez około 30 minut (w garnkach z grubym dnem krócej). Po tym czasie zdejmujemy go z ognia i pozostawiamy, na około 1 – 2 godziny, by przestygł. Następnie znowu zagotowujemy, gdy zewrze gotujemy na wolnym ogniu, kolejne 30 minut i znowu odstawiamy na 1 – 2 godziny, po czym jeszcze raz czynność tę powtarzamy.** Chwilę przed końcem ostatniego gotowania dodajemy pokrojoną
skórkę pomarańczową i przekładamy
dżem do słoiczków. Szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy przez około 10 minut od zawrzenia
wody w garnku.Pamiętajcie by: słoje miały mniej więcej jedną wielkość,by podłożyć pod nie szmatkę lub siatkę i by nalać ciepłej
wody nie więcej niż do połowy wysokości słojów.**Pod koniec drugiego gotowania można zrobić test gęstości
dżemu, wylewając niewielką jego ilość na zimny talerzyk lub podstawkę i czekając chwile, aż wystygnie. Jeśli konsystencja nam odpowiada możemy zrezygnować z ostatniego gotowania lub skrócić jego czas.
Dżem i
konfitura z
pomarańczy doskonale sprawdza się jako dodatek do
pieczywa, naleśników, ale również do różnego rodzaju ciast np. Wuzetki,
Tortu, czy Tiramisu
marchewkowego .
Konfitura jest świetnym środkiem słodzącym do
herbaty :)R E K L A M A