ßßß Cookit - przepis na Dip czosnkowy i/ lub ziołowy

Dip czosnkowy i/ lub ziołowy

nazwa

Wykonanie

Dip czosnkowy, czy ziołowy doskonale sprawdza się jako dodatek do kebabów, sharmy, pizzy, sałatek, frytek, czy chipsów. Jest prosty w zrobieniu i można go dowolnie modyfikować, w zależności od tego jakie mamy akurat składniki i czy chcemy mieć wersję normalną czy bardziej pikantną.
Składniki podstawowe:
1 duży jogurt naturalny
1 duży ząbki czosnku
1 płaska łyżka soli lub vegety
Pieprz
Składniki dodatkowe:
natka pietruszki i/ lub szczypiorek
Pieprz Cayenne (jeśli lubicie ostrzejszą wersję)
Dip przyrządzamy nieco wcześniej, gdyż musi trochę odstać, by nabrał wyrazistszego smaku. Czosnek przeciskamy lub bardzo drobno kroimy, dodajemy do jogurty razem z solą i pieprzem.Całość razem mieszamy.
Jeśli mamy natkę pietruszki i/ lub szczypiorek, siekamy je drobno i mieszamy razem z dipem. Gotowy dip przykrywamy i wstawiamy do lodówki, na co najmniej godzinę przed konsumpcją :)
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2013/11/dip-czosnkowy-i-lub-zioowy.html