Wykonanie
Dip
czosnkowy, czy
ziołowy doskonale sprawdza się jako dodatek do kebabów, sharmy, pizzy, sałatek, frytek, czy
chipsów. Jest prosty w zrobieniu i można go dowolnie modyfikować, w zależności od tego jakie mamy akurat składniki i czy chcemy
mieć wersję normalną czy
bardziej pikantną.
Składniki podstawowe:1 duży
jogurt naturalny1 duży ząbki
czosnku1 płaska łyżka
soli lub
vegetyPieprzSkładniki dodatkowe:
natka pietruszki i/ lub
szczypiorekPieprz Cayenne (jeśli lubicie ostrzejszą wersję)Dip przyrządzamy nieco wcześniej, gdyż musi trochę odstać, by nabrał wyrazistszego smaku.
Czosnek przeciskamy lub bardzo drobno kroimy, dodajemy do
jogurty razem z
solą i
pieprzem.Całość razem mieszamy.
Jeśli mamy
natkę pietruszki i/ lub
szczypiorek, siekamy je drobno i mieszamy razem z dipem. Gotowy dip przykrywamy i wstawiamy do lodówki, na co najmniej godzinę przed konsumpcją :)
R E K L A M A