Wykonanie

Będąc na Cyprze, miałam okazje smakować różne
orzechy i
migdały w karmelu. Muszę przyznać, że bardzo mi to zasmakowało, a ostatnimi czasy przypomniałam sobie o tym i postanowiłam trochę pokombinować, no i tak powstały karmelkowe szyszki z
ryżem preparowanym i prażonymi
bakaliami :)Ps. Zachęcam również do obejrzenia przepisu na tradycyjne szyszki,
czekoladowe szyszki i szyszki z
białą czekoladą.



Składniki:½ kg
krówek (ciągnących)70g
masła60g
ryżu preparowanego160g
bakalii np.
orzechów włoskich,
orzechów laskowych,
słonecznika,
migdałów etc.
Bakalie kroimy, a następnie prażymy na gorącej patelni (bez dodatku tłuszczu), stale mieszając. Najlepiej podzielić je na dwie tury. Po uprażeniu
bakalie przesypujemy na talerz, by lekko przestygły.
Masło rozpuszczamy razem z
krówkami. Stale mieszając zagotowujemy, odstawiamy na chwilę, by lekko przestygły. Masa ma być ciepła, ale gorąca. Następnie wsypujemy uprażone
bakalie i stopniowo
ryż preparowany. Z gotowej, dobrze wymieszanej masy formujemy (ręcznie lub łyżeczką) szyszki, które układamy odstępach (by się nie zlepiły) na pergaminie lub talerzu i odstawiamy na około godzinę do wystygnięcia.

R E K L A M A