Wykonanie

Malinówka to
nalewka o cudownych smaku i zapachu. Jedna z ulubionych
nalewek praktycznie całej naszej rodziny i otoczenia. Chyba nie znam osoby, której by nie smakowała. Używam jej zazwyczaj jako
nalewkę leczniczą, zwłaszcza gdy atakuje przeziębienie i grypa. Doskonale się sprawdza i świetnie rozgrzewa, zwłaszcza w wersji na
spirytusie :)



Składniki:Około ½ kg
malin1 szklanka
cukru1 – 1 ½ szklanki
wódki,
spirytusu lub
rumu (w zależności od tego jaką procentowość
nalewki chcemy uzyskać i jaki
alkohol aktualnie posiadamy)1. Sposób:W pół szklanki wrzątku rozpuszczamy
cukier i pozostawiamy do ostygnięcia.Umyte i osuszone
maliny wsypujemy do dużego słoja, zalewamy zimnym
syropem z
cukru, szczelnie zakręcamy
słój i pozostawiamy tak na kilka godzin. Następnie wlewamy
alkohol, szczelnie zakręcamy, lekko potrząsamy by całość się zmieszała i pozostawiamy tak na co najmniej miesiąc.2. Sposób:Umyte i osuszone
maliny wsypujemy na przemian z
cukrem do słoja, po czym zakręcamy
słój, lekko nim potrząsamy i pozostawiamy na kilka godzin, by
cukier lekko się rozpuścił. Po kilku godzinach delikatnie potrząsamy słojem i znowu go pozostawiamy na kilka godzin. Czynność powtarzamy, tak długo aż
cukier się rozpuści, czyli można zahaczyć o następny dzień. Gdy
cukier będzie rozpuszczony dodajemy
alkohol, zakręcamy
słój, lekko potrząsamy i pozostawiamy
nalewkę na co najmniej miesiąc.Przy wszystkich nalewkach dominuje ta sama zasada, im dłużej postoją tym lepszy mają smak i aromat.Po około miesiącu
nalewkę można zlać do butelek (jeśli ktoś woli klarowny trunek), a
owoce pozostawić osobno w słoju.
Owoce z
nalewki to doskonały dodatek do
lodów, ciast, deserów i
herbaty. Ja
owoce zawsze pozostawiam w
nalewce, bo lubię
potem kilka
malin dorzucić do kieliszka z
nalewką.Wskazówka:
Nalewkę z
malin można przyrządzić również z
syropu malinowego, wystarczy zmieszać go z
alkoholem. Proporcja
alkoholu do
syropu zależy indywidualnie od upadań
smakowych.

R E K L A M A