ßßß
Malinówka to nalewka o cudownych smaku i zapachu. Jedna z ulubionych nalewek praktycznie całej naszej rodziny i otoczenia. Chyba nie znam osoby, której by nie smakowała. Używam jej zazwyczaj jako nalewkę leczniczą, zwłaszcza gdy atakuje przeziębienie i grypa. Doskonale się sprawdza i świetnie rozgrzewa, zwłaszcza w wersji na spirytusie :)

Składniki:Około ½ kg malin1 szklanka cukru1 – 1 ½ szklanki wódki, spirytusu lub rumu (w zależności od tego jaką procentowość nalewki chcemy uzyskać i jaki alkohol aktualnie posiadamy)1. Sposób:W pół szklanki wrzątku rozpuszczamy cukier i pozostawiamy do ostygnięcia.Umyte i osuszone maliny wsypujemy do dużego słoja, zalewamy zimnym syropem z cukru, szczelnie zakręcamy słój i pozostawiamy tak na kilka godzin. Następnie wlewamy alkohol, szczelnie zakręcamy, lekko potrząsamy by całość się zmieszała i pozostawiamy tak na co najmniej miesiąc.2. Sposób:Umyte i osuszone maliny wsypujemy na przemian z cukrem do słoja, po czym zakręcamy słój, lekko nim potrząsamy i pozostawiamy na kilka godzin, by cukier lekko się rozpuścił. Po kilku godzinach delikatnie potrząsamy słojem i znowu go pozostawiamy na kilka godzin. Czynność powtarzamy, tak długo aż cukier się rozpuści, czyli można zahaczyć o następny dzień. Gdy cukier będzie rozpuszczony dodajemy alkohol, zakręcamy słój, lekko potrząsamy i pozostawiamy nalewkę na co najmniej miesiąc.Przy wszystkich nalewkach dominuje ta sama zasada, im dłużej postoją tym lepszy mają smak i aromat.Po około miesiącu nalewkę można zlać do butelek (jeśli ktoś woli klarowny trunek), a owoce pozostawić osobno w słoju. Owoce z nalewki to doskonały dodatek do lodów, ciast, deserów i herbaty. Ja owoce zawsze pozostawiam w nalewce, bo lubię potem kilka malin dorzucić do kieliszka z nalewką.Wskazówka:Nalewkę z malin można przyrządzić również z syropu malinowego, wystarczy zmieszać go z alkoholem. Proporcja alkoholu do syropu zależy indywidualnie od upadań smakowych.
R E K L A M A