ßßß Cookit - przepis na Karotki - ciasteczka marchewkowe z orzechami

Karotki - ciasteczka marchewkowe z orzechami

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię różne marchewkowe specjały, które przyrządzałam już na wiele różnych sposobów na przykład w postaci ciasta, wuzetki, tortu, czy pancakes . Teraz przyszedł czas na marchewkowe ciasteczka, przypominające trochę pieguski. Marchewka doskonale smakuje z orzechami, zwłaszcza włoskimi. By podkreślić ich smak, uprażyłam je na patelni przed dodaniem do ciasteczek.
Składniki:
250g miękkiej margaryny
3 jajka
1 ½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki soli
3 ½ szklanki mąki
2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (340g)
200g orzechów włoskich
Orzechy włoskie kroimy na drobniejsze kawałki, ale nie mączkę. Patelnie rozgrzewamy, a następnie wrzucamy na nią orzechy i chwilę prażymy mieszając. Uprażone orzechy przesypujemy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.
Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka, sól, sodę, proszek do pieczenia i stopniowo mąkę. Na koniec dodajemy startą marchewkę i prażone orzechy. Całość dobrze mieszamy.
Z gotowego ciasta formujemy łyżeczką nieduże ciasteczka na papierze pergaminie, pozostawiając między nimi dość spore odstępy, by podczas pieczenia się nie zlepiły. Najlepiej najpierw uformować wszystkie ciasteczka, a dopiero później przystąpić do pieczenia, gdyż wtedy piekarnik nie robi niepotrzebnych przebiegów :)
Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C około 7 – 15 minut.
Upieczone, wystudzone ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętych słojach lub puszkach przez kilka tygodni.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/03/karotki-ciasteczka-marchewkowe-z.html