Wykonanie

Bardzo lubię różne
marchewkowe specjały, które przyrządzałam już na wiele różnych sposobów na przykład w postaci ciasta, wuzetki,
tortu, czy pancakes . Teraz przyszedł czas na
marchewkowe ciasteczka, przypominające trochę pieguski.
Marchewka doskonale smakuje z
orzechami, zwłaszcza włoskimi. By podkreślić ich smak, uprażyłam je na patelni przed dodaniem do
ciasteczek.


Składniki:250g
miękkiej margaryny3
jajka1 ½ szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego1 płaska łyżeczka
sody1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia¾ łyżeczki
soli3 ½ szklanki
mąki2 szklanki startej na drobnych oczkach
marchewki (340g)200g
orzechów włoskichOrzechy włoskie kroimy na drobniejsze kawałki, ale nie mączkę. Patelnie rozgrzewamy, a następnie wrzucamy na nią
orzechy i chwilę prażymy mieszając. Uprażone
orzechy przesypujemy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.
Miękką margarynę ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym, następnie dodajemy
jajka,
sól,
sodę,
proszek do pieczenia i stopniowo
mąkę. Na koniec dodajemy startą
marchewkę i prażone
orzechy. Całość dobrze mieszamy.Z gotowego ciasta formujemy łyżeczką nieduże
ciasteczka na papierze pergaminie, pozostawiając
między nimi dość spore odstępy, by podczas pieczenia się nie zlepiły. Najlepiej najpierw uformować wszystkie
ciasteczka, a dopiero później przystąpić do pieczenia, gdyż wtedy piekarnik nie robi niepotrzebnych przebiegów :)
Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C około 7 – 15 minut.Upieczone, wystudzone
ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętych słojach lub puszkach przez kilka tygodni.

R E K L A M A
