ßßß Cookit - przepis na Rolada serowa z nadzieniem szpinakowo-łososiowym.

Rolada serowa z nadzieniem szpinakowo-łososiowym.

nazwa

Wykonanie

« Granola otrębowa z bakaliami.
Tym razem mam dla Was przepis na serową roladę ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Nie trzeba się przy niej dużo napracować, a efekt jest naprawdę bardzo dobry. Rolada sprawdza się zarówno jako przekąska czy dodatek do kanapek. A jeśli brakuje Wam pomysłów co podać na stół w ramach zimnej płyty – wypróbujcie ten przepis : ) W kolejnym poście też rolada serowa, ale w wersji z pieczarkami.
Przygotujcie:
30dag żółtego sera
20dag mrożonego szpinaku
10-15dag wędzonego łososia
Camembert/Serek topiony*
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Wykonanie:
Ser żółty zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do wrzącej wody na około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na odrobinę oliwy wykładamy zamrożony czosnek. Gdy się rozmrozi, a woda odparuje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony w plasterki camembert lub serek topiony, które zagęszczą masę szpinakową. Po roztopieniu sera wyłączamy palnik. Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki i dodajemy do farszu.
Ser wyjmujemy z folii i rozwałkujemy, nadając mu kształt prostokąta. Rozsmarowujemy nadzienie i zwijamy w roladę. Roladę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do mocnego schłodzenia. Po wystudzeniu kroimy w plastry grubości około centymetra.
*osobiście wolę wersję z camembertem, ale serek topiony sprawdza się równie dobrze.
czwartek, 31 maja 2012, kuchning
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Źródło:http://kuchning.blox.pl/2012/05/Rolada-serowa-z-nadzieniem-szpinakowo-lososiowym.html