ßßß
Tym razem mam dla Was przepis na serową roladę ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Nie trzeba się przy niej dużo napracować, a efekt jest naprawdę bardzo dobry. Rolada sprawdza się zarówno jako przekąska czy dodatek do kanapek. A jeśli brakuje Wam pomysłów co podać na stół w ramach zimnej płyty – wypróbujcie ten przepis : ) W kolejnym poście też rolada serowa, ale w wersji z pieczarkami.Przygotujcie:30dag żółtego sera20dag mrożonego szpinaku10-15dag wędzonego łososiaCamembert/Serek topiony*3 ząbki czosnkuSól, pieprzWykonanie:Ser żółty zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do wrzącej wody na około 30 minut.W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na odrobinę oliwy wykładamy zamrożony czosnek. Gdy się rozmrozi, a woda odparuje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony w plasterki camembert lub serek topiony, które zagęszczą masę szpinakową. Po roztopieniu sera wyłączamy palnik. Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki i dodajemy do farszu.Ser wyjmujemy z folii i rozwałkujemy, nadając mu kształt prostokąta. Rozsmarowujemy nadzienie i zwijamy w roladę. Roladę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do mocnego schłodzenia. Po wystudzeniu kroimy w plastry grubości około centymetra.*osobiście wolę wersję z camembertem, ale serek topiony sprawdza się równie dobrze.