Wykonanie

Hej
Miśki!Po ostatnim wstępie do cykul o fotografii kulinarnej chciałam przejść do podstaw np. kompozycji lub wyjaśnień któregoś z parametrów aparatu.Zmieniłam jednak zdanie ;)Postanowiłam Was czymś zainspirować, pokazać jakie macie możliwości i jakie efekty możecie uzyskać, choć może jeszcze o tym nie wiecie.Dziś opiszę style i współczesne trendy fotografii kulinarnej.W
sieci jest mnóstwo zdjęć fotografii wywołujących różne emocje, ocierających się o różne stylistyki, na których panuje różna atmosfera. Nie znalazłam natomiast zgrabnego zestawienia tych wszystkich różnic, dlatego stworzyłam swoją własną listę. Mogłabym ją jeszcze bardziej 'rozdrobnić' i uszczegółowić, ale z doświadczenia wiem, że wolimy czytać krótkie i konkretne poradniki (choć ten wcale do krótkich nie należy) ;)1. FOTOGRAFIA PRODUKTOWA

Czyli fotografia reklamowa/komercyjna. Nie jest to popularny rodzaj fotografii na blogach, ale w reklamie wręcz przeciwnie.W tego rodzaju fotografii najważniejsze jest pokazanie całego przedmiotu i zawarcie na zdjęciu jak najwięcej informacji o danym produkcie. Jeśli jest to pojedynczy składnik jak na moim zdjęciu (
rzodkiewka), warto go przeciąć i pokazać przekrój. Jeśli produktem jest np.
sałatka należy każdy z jej składników możliwie jak najbardziej wyeksponować. Produkt jest najważniejszym i zwykle jedynym elementem zdjęcia, a stylizacje są ostrożne i czyste. Cienie są eliminowane do minimum, a zdjęcia są błyszczące. Nastroju nie da się zwykle zdefiniować, ponieważ jest on niewyczuwalny. Tła zdjęć produktowych są całe białe lub czarne. Czasem występują również powierzchnie refleksyjne, w tym lustrzane.Mimo, iż styl ten nie jest popularny na blogach to warto jest zrobić kilka zdjęć przypominających fotografie studyjne, ponieważ można się przy tym wiele nauczyć o świetle odbitym i rozproszonym.główne cechy:1. Elementy dominujące: produkt2 . Światło: miękkie i rozproszone, cienie zredukowane do minimum3. Nastrój zdjęć: brak wyczuwalnego nastoju4. Stylizacja: czysta i ostrożna6. Charakterystyka teł: całe białe lub całe czarne + powierzchnie refleksyjne/lustrzane7. Inne cechy: błyszczące zdjęciaCo ciekawe, w fotografii reklamowej napotkamy najwięcej trików stylizacyjnych, które często zmieniają potrawy w niejadalne jak na przykład użycie dezodorantu dającego efekt "zmrożenia" lub
oleju silnikowego zamiast sosu itd. Natomiast niektóre
triki są mniej inwazyjne i mogą się przydać każdemu z Was, ale o nich w innym wpisie :)2. FOTOGRAFIA DOKUMENTALNA

Fotografia dokumentalna czyli inaczej reporterska to nic innego jak ukazanie kulisów gotowania, stylizowania, a nawet konsumpcji. Zdjęcia najczęściej ukazują historię powstawania potrawy, ale także inne odsłony kulinarnych 'podróży', które mają na celu edukowanie widza. W blogosferze najczęściej spotykanym przykładem fotografii dokumentalnej są relacje z różnego rodzaju warsztatów, a także kulisy powstawania potraw. Bogate zaplecze fotograficzne ukazujące proces przygotowywania dań zachęca czytelnika i pomaga mu zaznajomić się z danym przepisem. Jest to szalenie pomocne przy trudnych i ambitnych potrawach, z którymi odbiorca mógłby
mieć problem.Najbardziej charakterystycznym elementem choć nie zawsze występującym na zdjęciach jest ruch. Aktywność nie zawsze musi przejawiać się w dosłowny sposób np. poprzez widoczną pracę dłoni, ale może także być
serią zdjęć ukazującą danie 'przed' i 'po' np. obróbce termicznej, a także zupełnie statyczne zdjęcia pokazujące składniki potrawy.główne cechy:1. Elementy dominujące: historia potrawy/zdarzenia kulinarnego/proces odgrywa główną rolę2 . Światło: niestudyjne, zastane3. Nastrój zdjęć: styl reporterski, ruch, czas, sceny akcji,
serie zdjęć4. Stylizacja: brak 'przestylizowania'3. FOTOGRAFIA LIFESTYLE'OWA

Fotografia lifestyle'owa jest bardziej spersonalizowaną formą fotografii dokumentalnej. Tu głównym bohaterem jest zdarzenie silnie związane z konkretną osobą. Kontekst kulinarny ukazuje styl życia lub historię danej osoby (nie zawsze autora zdjęć).Fotografia kulinarna lifestyle'owa nie jest związana stricte z blogami kulinarnymi. Szybki rozwój serwisów społecznościowych takich jak Instagram spowodował wzrost popularności tego typu zdjęć w
sieci.Informacja o danej osobie oraz klimat zdjęcia ma zdecydowanie większe znaczenie niż ich jakość czy odwzorowanie rzeczywistych kolorów.główne cechy:1. Elementy dominujące: styl życia ukazany w kontekście kulinarnym2 . Światło: zastane3. Nastrój zdjęć: indywidualny4. Stylizacja: brak 'przestylizowania'4. FOTOGRAFIA JASNA I PASTELOWA

Jej angielska wersja "bright photography" jest kwintesencją cech charakterystycznych tego stylu. Bright czyli nie tylko jasny, ale również radosny i pozytywny. Taki właśnie wydźwięk mają te zdjęcia.Charakterystycznymi elementami są wzory i kolory, począwszy od kolorowych dań, a kończąc na wzorzystych, często kwiecistych tłach i dodatkach. Stylizacje bardzo często są w pastelowych kolorach co w połączeniu z miękkim rozproszonym światłem tworzy spokojną, kojącą i wręcz idylliczną atmosferę.Fotografia ta jest bardzo popularna w środowisku blogowym. Polecam Wam zajrzeć na bloga la tartine gourmande oraz cannell et vanille .główne cechy:1. Elementy dominujące: kolory (jasne i często pastelowe) i wzory2. Światło: miękkie i rozproszone3. Nastrój zdjęć: radosny, pozytywny, beztroski, idylliczny4. Stylizacja: delikatna, często bogata w akcesoria5. FOTOGRAFIA MINIMALISTYCZNA

Fotografia minimalistyczna jak sama nazwa wskazuje jest prosta w wyrazie. Najważniejszym i często jedynym elementem kompozycji jest potrawa, choć samo danie nie musi być skromne i nudne, ponieważ minimalizm przejawia się głównie w rekwizytach i stylizacji. Mocne skupienie na potrawie pozwala eksplorować najmniejszy jej detal jak np tekstura i poszczególne składniki. Tło potraw choć jednolite, występuje w przeróżnych kolorach. Piękno jedzenia broni się samo i nie potrzebje dodatkowych elementów.Dość popularny w blogosferze. Polecam zajrzeć na bloga spoon fork bacon .główne cechy:1. Elementy dominujące: potrawa, skupienie na detalach2 . Światło: równowaga
między światłem i cieniem3. Nastrój zdjęć: niekoniecznie wyczuwalny, indywidualny, często nowoczesny4. Stylizacja: minimalizm w rekwizytach i stylizacji6. Charakterystyka teł: jednolite6. FOTOGRAFIA CHIAROSCURO / DARK PHOTOGRAPHY

Od dłuższego czasu jeden z bardziej popularnych stylów w fotografii kulinarnej. Nazwa chiaroscuro w
języku włoskim oznacza światło (chiaro) i ciemność (scuro) i dawniej określała styl malarstwa (np. Rembrandt i Caravaggio). Jak sama nazwa wskazuje, cechą charakterystyczną jest duży kontrast
między światłem, a głębokimi cieniami. Kontrast ten służy do budowania dramatur gii na zdjęciu, która natomiast ma na celu uwypuklenie potrawy. Modelowanie sceny światłem i głębokim cieniem
daje autorowi dużą kontrolę nad tym, które partie mają przykuwać uwagę widza. Nastrój zdjęcia jest dość mroczny i tajemniczy. Inscenizacje mogą być dosyć skromne w akcesoria (jak na zdjęciach powyżej), jak również bardzo bogate, wręcz o barokowym charakterze. Naturalne materiały, grube tkaniny, a także stare, antyczne akcesoria to główne dodatki stylizacji.główne cechy:1. Elementy dominujące: światło i cień2 . Światło: duży kontrast
między światłem i głębokimi cieniami3. Nastrój zdjęć: mroczny i tajemniczy4. Stylizacja: naturalne materiały + antyczne akcesoria6. Charakterystyka teł: ciemne i 'ciężkie'7. FOTOGRAFIA NASTROJOWA / DARK &
MOODY PHOTOGRAPHY

Obecnie chyba najbardziej popularny styl w środowisku blogowym. Można powiedzieć, że jest on pochodną stylu 'dark photography', aczkolwiek nie muszą to być ciemne i mroczne zdjęcia!Najważniejszym elementem zdjęć jest nastrój, który jest budowany przez dodatki i akcesoria. Stylizacje mogą
mieć przeróżny charakter od wiejskiego poprzez barokowy, aż po romantyczny itp. Bardzo częstym zabiegiem jest ukazanie niedoskonałości poprzez tzw "bałagan" na zdjęciu. Bałagan ten może przejawiać się w nieładzie elementów inscenizacji, a także plamach, okruszkach i kawałkach jedzenia na planie. Te wszystkie niedoskonałości stwarzają wrażenie swobody i naturalności, choć wierzcie mi, aby uzyskać taki efekt czasem trzeba spędzić pół dnia nad stylizacją danej sceny kulinarnej. Akcesoria używane do zdjęć mogą
mieć przeróżny charakter, aczkolwiek do najbardziej popularnych należą starocie i antyki. Kompletowanie takiego zaplecza trwa bardzo długo, dlatego na sam początek polecam Wam używanie produktów wykorzystanych w potrawie i różnych tkanin, które dużo szybciej się magazynuje ;)Polecam obejrzeć blogi: What
Katie ate, V.K.Rees, call me cupcake oraz ciut skromniejszy w akcesoria Drizzle & Dip .główne cechy:1. Elementy dominujące: akcesoria budujące nastrój2 . Światło: kontrastowe lub/i rozproszone3. Nastrój zdjęć: mocno wyczuwalny nastrój, w zależności od użytych akcesoriów4. Stylizacja: bogata w akcesoria, styl wiejski, barokowy, romantyczny, itp (w zależności od użytych akcesoriów)6. Charakterystyka teł: kamień, drewno, mosiądz, stal, aluminium, naturalne tkaniny, itp.A Jaki styl jest Waszym ulubionym? :)