ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy sernik na zimno

Czekoladowy sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Zeszły weekend był prawie idealny! Udało mi się zrobić trzy sesje zdjęciowe i to tylko w niedzielę! W dodatku, w ruch poszedł nowy obiektyw 100mm (choć do tej sesji wybrałam zdjęcia robione 50tką). Jejku, jakie to cudowne uczucie trzymać w ręku porządne szkło. Już w trakcie sesji przestałam się przejmować tym jak bardzo 'eLka' obciążyła moją kieszeń. Póki co liczę jeszcze na cashback - sprawdźcie :)
A teraz trochę o serniku. Czekoladowa rozpusta! Prawdę mówiąc jak tylko patrzę na te zdjęcia (bo już nic innego po nim nie zostało) to cieknie mi ślinka. Delikatny czekoladowy krem na lekko słonym spodzie i chrupiąca orzechowa posypka. Na pewno zrobię ponownie, a to chyba najlepsza rekomendacja.
Niewątpliwą zaletą serników na zimno jest brak pieczenia i łatwość przygotowania, a więc w trakcie świątecznych zawirowań sprawdzi się idealnie. Zmarzluchy mogą poeksperymentować z dodatkiem chilli.
Pomysł na sernik zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson Nigellissima .
Składniki (tortownica 23cm):
wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
400g kremu czekoladowo-orzechowego *
500g serka śmietankowego **
250g ciastek owsianych ***
70g masła
100g orzechów (można je wcześniej podprażyć na suchej patelni), użyłam laskowych i nerkowca
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
szczypta chilli (opcjonalnie)
* np. nutella
** np. philadelphia - ma niesamowitą konsystencję
*** np. degistive - uwielbiam je za lekko słony posmak, który idealnie komponuje się z czekoladą
Przygotowanie:
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciastka owsiane bardzo drobno rozgnieć lub zmiksuj malakserem i połącz z masłem oraz 1 łyżką kremu czekoladowego.Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy i ugnieć dłonią lub łyżką, aby powstał zwięzły spód sernika. Tortownicę włóż do lodówki.
W misce połącz serek z kremem czekoladowym (w razie potrzeby dodaj cukier puder i/lub szczyptę chilli). Po uzyskaniu jednolitej masy pokryj owsiany spód kremem i posyp posiekanymi orzechami.
Sernik przed podaniem należy chłodzić w lodówce przez około 8 godzin. Jeśli jednak użyjesz serka o lżejszej konsystencji, możliwe, że będzie zwięzły dopiero po ok 12h.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2013/12/czekoladowy-sernik-na-zimno.html