Wykonanie

Zeszły weekend był prawie idealny! Udało mi się zrobić trzy sesje zdjęciowe i to tylko w niedzielę! W dodatku, w ruch poszedł nowy obiektyw 100mm (choć do tej sesji wybrałam zdjęcia robione 50tką).
Jejku, jakie to cudowne uczucie trzymać w ręku porządne szkło. Już w trakcie sesji przestałam się przejmować tym jak bardzo 'eLka' obciążyła moją kieszeń.
Póki co liczę jeszcze na cashback - sprawdźcie :)A teraz trochę o serniku. Czekoladowa rozpusta! Prawdę mówiąc jak tylko patrzę na te zdjęcia (bo już nic innego po nim nie zostało) to cieknie mi ślinka. Delikatny
czekoladowy krem na lekko słonym spodzie i chrupiąca orzechowa posypka. Na pewno zrobię ponownie, a to chyba najlepsza rekomendacja.Niewątpliwą zaletą serników na zimno jest brak pieczenia i łatwość przygotowania, a więc w trakcie świątecznych zawirowań sprawdzi się idealnie. Zmarzluchy mogą poeksperymentować z dodatkiem
chilli.Pomysł na sernik zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson Nigellissima .Składniki (tortownica 23cm):wszystkie składniki w temperaturze pokojowej400g
kremu czekoladowo-
orzechowego *500g
serka śmietankowego **250g
ciastek owsianych ***70g
masła100g
orzechów (można je wcześniej podprażyć na suchej patelni), użyłam laskowych i
nerkowca1 łyżka
cukru pudru (opcjonalnie)szczypta
chilli (opcjonalnie)* np. nutella** np. philadelphia - ma niesamowitą konsystencję*** np. degistive - uwielbiam je za lekko słony posmak, który idealnie komponuje się z
czekoladąPrzygotowanie:Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciastka owsiane bardzo drobno rozgnieć lub zmiksuj malakserem i połącz z
masłem oraz 1 łyżką
kremu czekoladowego.Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy i ugnieć dłonią lub łyżką, aby powstał zwięzły spód sernika. Tortownicę włóż do lodówki.W misce połącz
serek z
kremem czekoladowym (w razie potrzeby dodaj
cukier puder i/lub szczyptę
chilli). Po uzyskaniu jednolitej masy pokryj owsiany spód kremem i posyp posiekanymi
orzechami.Sernik przed podaniem należy chłodzić w lodówce przez około 8 godzin. Jeśli jednak użyjesz
serka o lżejszej konsystencji, możliwe, że będzie zwięzły dopiero po ok 12h.Smacznego :)


