ßßß
W czasie świąt wielkanocnych babki zabraknąć po prostu nie może!Jako że tradycyjnie, w mojej rodzinie, to właśnie do mnie należy ta zacna fucha tak i w tym roku zabrałam się za ten pyszny wypiek:)Aby wszyscy Ci którzy dbają o linię bądź po prostu chcący się zdrowiej odżywiać mogli te święta spędzić jedząc to piaskowe cudo, a nie tylko wąchając, 'zupgradowałam' (udoskonaliłam) mój stary przepis!:D
Zmniejszyłam ilość cukru zastępując go bananem, a orzechy mielone wzbogaciły wypiek o zdrowy tłuszcz.
Składniki:6 jaj3/4 szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki pszennej razowej2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki mielonych migdałów3/4 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady3 dojrzałe banany1/3 szklanki oleju1/3 szklanki cukru trzcinowego1 filiżanka espresso
Przygotowanie:W dużej misce ubij białka na sztywną pianę (ze szczyptą soli), a następnie powoli dodawaj żółtka z cukrem, cały czas miksując. Później dodawaj kolejno zmiksowane banany i wszystkie suche składniki. Na samym końcu wlej espresso i olej.Formę do babki lekko wysmaruj olejem i obsyp otrębami owsianymi zamiast bułki tartej.Wlej 1/2 masy do foremki, a do drugiej połowy dodaj startą czekoladę. Wymieszaj i uzupełnij foremkę resztą ciasta. Jeśli chcesz mieć jednokolorową babkę możesz dodać czekoladę wcześniej:)Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 150* i piecz przez około godzinę sprawdzając wykałaczką czy ciasto nie jest już surowe.