ßßß
Złote spaghetti z sosem szafranowym to kolejny sposób na pyszne i szybkie danie z makaronem. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson Nigellissima. Włoskie inspiracje i jest bajecznie prosty.Na talerzu totalny minimalizm, za to pełen wdzięku i klasy. Szafran i wino sprawiają, że dania nie można nazwać zwyczajnymi kluchami ;)Składniki:1/4 łyżeczki nitek szafranu3 łyżki marsali (ja użyłam czerwone wytrawne)200g spaghettisól, świeżo mielony pieprz4 łyżki startego parmezanu lub pecorino2 łyżki śmietany kremówki2 jajka1 łyżka miękkiego masłaPrzygotowanie:Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, sprawdzając ok 2min przed końcem wyznaczonego czasu czy jest już al dente. W czasie gdy makaron będzie się gotował, do małego rondelka włóż szafran, zalej go winem i zagotuj. Zaraz jak zacznie wrzeć, zdejmij z ognia.W miseczce roztrzep jajka, a następnie wymieszaj je ze śmietaną i serem. Całość dopraw solą i pieprzem.Ugotowany makaron odcedź pozostawiając ok 1/3 szklanki wody po gotowaniu na później. Makaron przełóż z powrotem do garnka, następnie dodaj masło i postaw garnek na małym ogniu, mieszając aż masło pokryje spaghetti. Do rondelka z szafranem dodaj 2 łyżki wody po gotowaniu, a następnie całość wlej do makaronu i wymieszaj. Garnek zdejmij z ognia, dodaj śmietanę z jajkami i parmezanem, a następnie dokładnie wymieszaj.Spaghetti wyłóż na talerze. Posyp dodatkowo parmezanem (opcjonalnie).Smacznego :)