Wykonanie
C.d Potraw na dzieci :)
Jajko na miękkoSkładniki: ( dla 4 osób )4
jaja2 kromki
chleba tostowegosól i
pieprzPrzygotowanie: (10 minut)

Z
chleba wyciąć paski i opiec je w piekarniku lub tosterze.Z a pomocą łyżki włożyć
jaja do garnka z wrzącą
wodą lub lekko gotującą się.Należy uważać, aby nie uszkodzić skorupki
jaja.G otować 3 minuty i wyjąć z
wody.
Białko powinno być galaretowate, a
żółtko ciepłe o kremowej konsystencji. Podawać w skorupce w kieliszku do
jajek razem z opieczonym
pieczywem. Jeść po doprawieniu
solą,
pieprzem lub
masłem wg upodobań.
Jajka sadzone w kształcie
sercaSkładniki: ( dla 4 osób)4
jaja4 kromki
chleba tostowego4 plasterki
szynki paryskiej lub
szynki długo-dojrzewającej
sól i
pieprzmasłoPrzygotowanie: (10 minut)

N a patelni o nieprzywierającej powierzchni rozpuścić
masło; gdy będzie gorące umieścić na patelni 4 wykrojniki w kształcie
serca i do każdego z nich delikatnie wbić
jajo. Posypać
solą i
pieprzem(tylko
białko).
Żółtko polać kilkoma kroplami rozpuszczonego
masła i smażyć do skrzepnięcia.N a kromki
chleba tostowego ułożyć po plasterku
wędliny. Za pomocą foremek z
chleba i
szynki wyciąć
serca, na których należy ułożyć usmażone
jaja. Podawać...Omlet ze świeżym
kozim seremSkładniki: ( na 1 omlet )3
jaja85 g świeżego
koziego serałyżka
masłakilka listków rukwi
sól i
pieprzPrzygotowanie: (10 minut)D o miseczki wbić
jaja, dodać łyżkę zimnej
wody i rozbijać widelcem aż do otrzymania puszystej masy.N a średnim ogniu podgrzać patelnię o nieprzywierającej powierzchni, roztopić
masło, wlać rozbite
jaja i gdy mieszanina zacznie tężeć na brzegach, drewnianą łyżką rozprowadzić masę do środka omletu.P owtórzyć czynność. Gdy omlet jest prawie gotowy (jego powierzchnia powinna być jeszcze ciekła) dodać (na środek) nieco świeżego
koziego sera.D oprawić
solą i
pieprzem,
potem złożyć omlet na pół. Przełożyć na talerz, dodać kilka listków rukwi i podawać wraz ze świeżym, chrupiącym
pieczywem.